Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Lubenica – idealna poletna malica

Lubenica, vsa rožnata, dobro ohlajena in sladka je idealna poletna malica.
Lubenica, vsa rožnata, dobro ohlajena in sladka je idealna poletna malica.

Lubenica, največji poletni sadež, ima resda visok glikemični indeks, a naj vas to nikar ne odvrne od tega, da bi si jo to poletje čimvečkrat privoščili. Nove raziskave so pokazale, da je lubenica zaveznica naših mišic in moči telesa, ob tem pa še prepoznaven sladek užitek.
Bogata je z aminokislino L citrulin, ki ima veliko sposobnost upočasnitve staranja in ohranjanja prožnosti mišic. Študija iz revije Journal of Nutrition odkriva, da je L citrulin v primerjavi z drugimi aminokislinami v sadju učinkovitejša pomoč pri topljenju maščobe ter večanju mišične mase. S staranjem število celic v organizmu upada, zlasti se manjša mišična masa, kar daje podlago za ustvarjanje novih maščobnih oblog.

Prav zato je lubenica odlična zaveznica, saj spodbuja proizvodnjo regenerativnih beljakovin, ki gradijo mišično maso in obnavljajo celice v organizmu. Zato je lubenica, vsa rožnata, dobro ohlajena in sladka, idealna poletna malica.

Pri nakupu bodite pozorni, da je njen rumen madež, to je mesto, na katerem je bila na zemlji, dovolj veliko in rumeno, saj to priča, da je dozorela na rastlini. Stavite na večje lubenice, ki so praviloma slajše, pecelj naj bo med sveže zelenim in suhim, test s trkanjem pa raje preskočite. Vse to so seveda kazalniki zrelosti, kako sladka je, pa se lahko prepričate edino tako, da jo poskusite.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

lubenica

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.