Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Eno jajce na dan prežene bolezen stran

Čas je, da se jajce dokončno rehabilitira kot koristno živilo in se otrese slabega slovesa.
Čas je, da se jajce dokončno rehabilitira kot koristno živilo in se otrese slabega slovesa.

Glavno sporočilo velike kitajske raziskave, v kateri je sodelovalo skoraj pol milijona ljudi, je, da eno jajce na dan ne le ne povečuje tveganja za kardiovaskularne bolezni, temveč pozitivno vpliva na zdravje.
Čas je, da se jajce dokončno rehabilitira kot koristno živilo in se otrese slabega slovesa in z njim povezanih strahov tako pred salmonelo kot pred holesterolom.

Večina zdravnikov v zadnjem času sicer priporoča jajca kot del zdrave prehrane zaradi njihove visoke hranilne vrednosti. So namreč bogat vir kakovostnih beljakovin, vitaminov A, D, B in B12, kot tudi luteina in zeaksatina, ki pomagata pri preprečevanju bolezni oči v starejši dobi. Eno, celo dve jajci dnevno sta v redu. Ni vam treba skrbeti, da jih zaužijete preveč, sporočajo iz britanskega združenja dietetikov, čeprav pretirano uživanje katerega koli živila pomeni manjši vnos hranilnih snovi iz druge hrane. Jajca so bogat vir beljakovin, ki pa jih vnašamo tudi na druge načine. Pri tem je potrebno paziti, saj preveč beljakovin (dva- ali trikrat višji vnos od priporočenega), obremenjuje ledvice.

Nikoli tudi ne uživajte jajc, ki so počena, saj so lahko okužena z umazanijo ali bakterijami. Bodite pozorni tudi na rok trajanja – ta večinoma znaša 28 dni od izvalitve. Študija je bila objavljena v reviji Heart.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

jajca

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.