Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Jagoda na prehranskem prestolu

Jagoda velja za kraljico sadja in je tako priljubljena, da so ji v Belgiji posvetili celo muzej.
Jagoda velja za kraljico sadja in je tako priljubljena, da so ji v Belgiji posvetili celo muzej. (Foto: Shutterstock)

Smo globoko v sezoni jagod in ker jih je v izobilju, so v svoji največji sladkosti in še cenovno so dostopne, zato je zdaj idealen čas, da si jih čim večkrat privoščimo.
Lahko jih samo narežemo na polovico za zdrav zajtrk ali pa iz njih pripravimo neverjetne zdrave sladice, sladolede, zrmzline in osvežilne napitke.

Jagoda velja za kraljico sadja in je tako priljubljena, da so ji v Belgiji posvetili celo muzej. Je prava zakladnica vitamina C, ki izboljšuje zdravje žil in skrbi za dobro delovanje nadledvičnih žlez. Že osem jagod ima več vitamina C od pomaranče. Ena skodelica jagod vsebuje dobrih 51 gramov vitamina C, kar je pol priporočenega dnevnega odmerka.Folna kislina, ki jo priporočajo vsem ženskam, ki želijo zanositi, kot tudi tistim, ki so že noseče, za zdravje ploda priporočajo folno kislino in eden najboljših naravnih virov folne kisline so prav slastne jagode.

Pri nakupu bodite pozorni, da so plodovi temno rdeče barve, brez belih ali zelenih lis ter vidne plesni, da imajo pecelj, saj bodo dlje časa ostale sveže, vendar nikar ne čakajte predolgo, saj tako okus kot hranilne snovi hitro kopnijo. In ne pozabite, da je zdaj čas za pripravo jagodne marmelade, ki jo boste lahko uživali celo leto.

Za konec pa še recept za preprost zdrav in okusen napitek proti napenjanju: v mešalniku zmešajte v gladko maso skodelico jagod s skodelico kamiličnega čaja, nekaj koščki ananasa, probiotičnim jogurtom, žličko medu ter kockico ledu.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

jagode

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.