Pri koromaču so uporabni vsi deli
Semena uporabimo za čaj, ki pomaga pri prebavnih težavah, za umirjanje kašlja, pa tudi za hujšanje. Z listi začinimo jedi. Steblo pripravimo v solatah, trdi del pa uporabimo za juhe. Gomolj uporabimo za samostojne zelenjavne, ribje in mesne jedi. Ribjim jedem koromač doda lahkotnost in svežino, pri mesnih pa topi maščobe in pomaga pri boljši prebavi. Koromač lahko jeste svež, lahko ga blanširate (3 minute), kuhate v sopari, podušite, kuhate in pečete. V kombinaciji s čebulo je podušen odličen.
Lahko ga narežete na rezine in dodate avokado, pomaranče, zeleno solato in uživate ob okusni jedi. Za solate ga lahko tudi naribate. Koromač se odlično poda tudi k školjkam in lososu. Na tanko narezanega lahko dodate v sendvič. S sesekljanimi listi odišavite navaden jogurt. Najboljši pa je spomladi na testeninah ali rižu, ko ga na ponvi popečemo z drugo spomladansko zelenjavo, z mladim korenčkom, s šparglji in svežim grahom.
Za težave s krči
Čaj iz koromača ponudimo dojenčkom, kadar imajo težave s trebušnimi krči. Potrebujete le nekaj semen. Dojenčku bosta dovolj žlička ali dve. Starejšemu otroku dajte čaj za izpiranje vnetega grla. Malčku za hrano ponudite koromač prvič pri osmih mesecih. Najprej mu ponudite samo vodo, v kateri se je kuhal koromač, nato pa iz njega pripravite še kašico. Za najmlajše ima namreč kašica premočen vonj in okus. Kasneje so odlične kašice, v katerih koromač kombiniramo z jabolki, korenjem ali grahom.Koromačeva juha
Potrebujete:- 140 g koromača
- 120 g bučk
- 10 g pirinega zdroba
- 3 dl vode
- 0,5 dl ovsenega napitka
- 7 g kokosovega musa
- ščep soli, ščep timijana
Zelenjavo kuhamo v vodi, dodamo še ovseni napitek in pirin zdrob ter kuhamo do konca, vendar ne več kot 20 minut. Vse skupaj začinimo in zmeljemo s paličnim mešalnikom.
Koromačeva solata
Potrebujete:- 2 žlici svežega pomarančnega soka
- 1 žlico jabolčnega kisa
- 1 čajna žlička medu
- 3 žlice olivnega olja
- sol
- sveže mleti poper
- 2 stroka česna
- 2 koromača
- 4 velike redkvice
- 400 g rukole
Za preliv dodajte v manjšo posodo pomaranči sok, kis in med, mešanico do gladkega mešajte v mešalniku. Postopno dodajajte olivno olje in mešajte, da se nekoliko zgosti. Preliv posolite, popoprajte in dodajte še strta stroka česna. Premešajte in pustite, da malo počiva. Koromaču odrežite stebelca in perje, nato pa čebulico prerežite na pol in odstranite trdo sredico in trde zunanje dele. Polovičke koromača tanko narežite, dodajte še narezane redkvice. Iz preliva odstranite česen in ga polijte čez koromač in redkvice. Premešajte. Na koncu v solato vmešajte še nasekljane koromačeve lističe.
Dodajte svoj komentar
Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.