Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Koromač na 101 način

Koromač radi uporabljamo v kuhinji, ker je zanimivega, dišečega in svežega okusa, učinkuje pa tudi zdravilno.
Koromač radi uporabljamo v kuhinji, ker je zanimivega, dišečega in svežega okusa, učinkuje pa tudi zdravilno.

Koromač ima veliko imen, poznamo ga še kot koper, koprc in sladki janež, komorač … Na trgovskih policah je vse leto, toda najbolj okusen je pozno spomladi. V kuhinji ga radi uporabljamo, ker je zanimivega, dišečega in svežega okusa, učinkuje pa tudi zdravilno.
Naše babice so ga dobro poznale, mi pa malce manj. Pozabili smo, kar so vedele naše babice, da se iz koromača speče odličen kruh in lahke in nasitne jedi iz pečice. S koromačem lahko pripravite zdrave palačinke, čudovito se poda tudi kot priloga k ribam. Surov je zelo podoben zeleni, je hrustljav in svež ter močno diši. Uživamo ga lahko surovega, denimo v solatah. Koromač je zelo koristen za naše zdravje, a učinkuje močno in ga je zato potrebno uživati zmerno.

Pri koromaču so uporabni vsi deli

Semena uporabimo za čaj, ki pomaga pri prebavnih težavah, za umirjanje kašlja, pa tudi za hujšanje. Z listi začinimo jedi. Steblo pripravimo v solatah, trdi del pa uporabimo za juhe. Gomolj uporabimo za samostojne zelenjavne, ribje in mesne jedi. Ribjim jedem koromač doda lahkotnost in svežino, pri mesnih pa topi maščobe in pomaga pri boljši prebavi. Koromač lahko jeste svež, lahko ga blanširate (3 minute), kuhate v sopari, podušite, kuhate in pečete. V kombinaciji s čebulo je podušen odličen.

Lahko ga narežete na rezine in dodate avokado, pomaranče, zeleno solato in uživate ob okusni jedi. Za solate ga lahko tudi naribate. Koromač se odlično poda tudi k školjkam in lososu. Na tanko narezanega lahko dodate v sendvič. S sesekljanimi listi odišavite navaden jogurt. Najboljši pa je spomladi na testeninah ali rižu, ko ga na ponvi popečemo z drugo spomladansko zelenjavo, z mladim korenčkom, s šparglji in svežim grahom.

Za težave s krči

Čaj iz koromača ponudimo dojenčkom, kadar imajo težave s trebušnimi krči. Potrebujete le nekaj semen. Dojenčku bosta dovolj žlička ali dve. Starejšemu otroku dajte čaj za izpiranje vnetega grla. Malčku za hrano ponudite koromač prvič pri osmih mesecih. Najprej mu ponudite samo vodo, v kateri se je kuhal koromač, nato pa iz njega pripravite še kašico. Za najmlajše ima namreč kašica premočen vonj in okus. Kasneje so odlične kašice, v katerih koromač kombiniramo z jabolki, korenjem ali grahom.

Koromačeva juha

Potrebujete:
  • 140 g koromača
  • 120 g bučk
  • 10 g pirinega zdroba
  • 3 dl vode
  • 0,5 dl ovsenega napitka
  • 7 g kokosovega musa
  • ščep soli, ščep timijana

Zelenjavo kuhamo v vodi, dodamo še ovseni napitek in pirin zdrob ter kuhamo do konca, vendar ne več kot 20 minut. Vse skupaj začinimo in zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Koromačeva solata

Potrebujete:
  • 2 žlici svežega pomarančnega soka
  • 1 žlico jabolčnega kisa
  • 1 čajna žlička medu
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol
  • sveže mleti poper
  • 2 stroka česna
  • 2 koromača
  • 4 velike redkvice
  • 400 g rukole

Za preliv dodajte v manjšo posodo pomaranči sok, kis in med, mešanico do gladkega mešajte v mešalniku. Postopno dodajajte olivno olje in mešajte, da se nekoliko zgosti. Preliv posolite, popoprajte in dodajte še strta stroka česna. Premešajte in pustite, da malo počiva. Koromaču odrežite stebelca in perje, nato pa čebulico prerežite na pol in odstranite trdo sredico in trde zunanje dele. Polovičke koromača tanko narežite, dodajte še narezane redkvice. Iz preliva odstranite česen in ga polijte čez koromač in redkvice. Premešajte. Na koncu v solato vmešajte še nasekljane koromačeve lističe.


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

koromač , priprava hrane

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.