Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Koliko vode v resnici potrebujemo

(Foto: Shutterstock)

Osem kozarcev dnevno – kolikokrat ste to prebrali? Če ta limit s težavo dosežete, boste toliko raje prisluhnili znanstvenikom, ki pravijo, da to pravilo ne velja za vse.
Če vas zanima, koliko vode potrebujete, pravijo – poslušajte svoje telo. To zveni resda neoprijemljivo, toda avstralski znanstveniki so ugotovili, da ljudje, ko je v organizmu dovolj tekočine, vodo težje požirajo. Prisluhnite torej svojemu telesu.

Potrebno je početi tisto, kar vam organizem sporoča in zato pijte vodo, ko ste žejni in ne po določenem razporedu, pravi Michael Farreli, glavni avtor študije, objavljene v reviji Proceedings of the National Academy of Science. Ko so 20 prostovoljcev prosili, naj pijejo vodo v dveh situacijah – po naporni telovadbi, ko so bili žejni, ter kasneje, ko so morali piti »na silo«, so odkrili, da so v drugem primeru vložili trikrat več napora, da so popili določeno količino vode.

To je bil jasen znak, da telo samo regulira pretirano pitje vode, in sicer tako, da oteži refleks požiranja, potem ko smo zaužili zadostno količino vode. Seveda je pomembno poskrbeti, da je telo hidrirano, toda pri tem je – kot pri številnih drugih stvareh – modro prisluhniti lastnemu telesu.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

dehidracija

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.