Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Za naravni ščit pred boleznijo rekrutirajte kolerabo

Če si na krožnik redno naložite veliko kolerabe, ste lahko prepričani, da ste okrepili svoje vezivno tkivo, zobe in dlesni.
Če si na krožnik redno naložite veliko kolerabe, ste lahko prepričani, da ste okrepili svoje vezivno tkivo, zobe in dlesni. (Foto: Shutterstock)

Koleraba, enako kot njene druge sorodnice iz družine kapusnic, vsebuje obilico super koristnih fitokemikalij, kot so žveplene spojine, ki nas ščitijo pred tem, da bi zboleli tudi za tako hudimi boleznimi, kot sta rak prostate ter debelega črevesa.
Če si na krožnik redno naložite veliko kolerabe, ste lahko prepričani, da ste okrepili svoje vezivno tkivo, zobe in dlesni. Ta zelenjava vsebuje tudi pomembne količine vitaminov iz skupine B, kot so B3 (niacin), vitamin B6 (piridoksin), B1 (tiamin) in B5 (pantotenska) kislina. Vsi ti vitamini se obnašajo kot podporniki delovanja encimov v različnih presnovnih procesih.

Koleraba poleg železa vsebuje tudi druge dragocene minerale, kot so baker, kalcij, kalij, mangan in fosfor, ki so vsi po vrsti pomembni za normalno, zdravo delovanje presnove v celicah in telesnih tekočinah, končni učinek pa je dobro delovanje srca in zdrava vrednost krvnega tlaka.

Številni prehranski strokovnjaki za prehrano svetujejo, da je zelenjavo najbolje uživati surovo, kar je zagotovo veliko lažje narediti z nadzemno kolerabico, ki je prijetnega in nežnega okusa, kot s podzemno, ki je ne smemo uživati surove. Koleraba, brstični ohrovt in ohrovt namreč vsebujejo strumogene snovi, zato preveč te zelenjave lahko vpliva na delovanje ščitnice. Da bi zaužili čim več dragocenih hranilnih snovi, priporočajo, da kolerabo pripravite na pari.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

fitokemikalije , rak prostate , rak debelega črevesa

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.