Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Cvetača na 101 način


Cvetača ima nežen okus in teksturo s katero je v kuhinji lahko delati, poleg tega pa se odlično kombinira v različnih jedeh.
Cvetača ima nežen okus in teksturo s katero je v kuhinji lahko delati, poleg tega pa se odlično kombinira v različnih jedeh. (Foto: Shutterstock)

Ker ima cvetača nežen okus in teksturo, s katero je v kuhinji lahko delati, poleg tega pa se odlično kombinira v različnih jedeh, je pravi kameleon med živili. Obenem je lahko tudi zdrav nadomestek za številna škrobnata in visokokalorična živila, saj ena skodelica cvetače vsebuje le 25 kcal in 5 g ogljikovih hidratov.
Ta brokolijeva sestrična je tudi blagodejna za naše zdravje. Je lahko prebavljiva in odlično vpliva na prebavo in presnovo. Vsebuje veliko vitamina C in K, vlaknin, folatov, pa tudi vitaminov B, zato dobro vpliva na raven holesterola, žile, krvni sladkor ter kosti. Vsebuje še glukozinolate (molekule sladkorja, ki vsebujejo žveplo), ki naj bi preprečevali nastanek raka in celo pomagali obnavljati DNK, povečevali našo odpornost in delovali protivnetno.
 

Bela, oranžna, vijolična in zelena

Običajno je bele barve, obstajajo pa tudi oranžni in vijolični hibridi. Oranžna cvetača je malce bolj sladka in vsebuje več betakarotena, vijolična pa ima malce okusa po oreščkih, vsebuje pa tudi antioksidante, ki jih najdemo v borovnicah. Obstaja še en hibrid, in sicer zelena cvetača, mešanica med brokolijem in cvetačo, ki ima še slajši okus kot brokoli ali cvetača.

Pazite, da cvetače ne prekuhate

Zaradi izrednega okusa je kraljica med kapusnicami. Tako kot pri vsej zelenjavi je tudi pri cvetači potrebno paziti, da je ne skuhate preveč (največ deset minut), ker s tem izgublja hranila, okus ter hrustljavost. Ker je odlična tudi surova, nam z dolžino kuhanja sploh ni treba pretiravati. Preden se lotimo kuhanja, cvetačo potopimo v slano vodo, da se znebimo mrčesa, ki se pogosto skriva med mesnatimi cvetovi.

Odlična je ocvrta, dušena, popražena …

Cvetačo lahko tudi cvremo, dušimo ali na hitro popražimo. Lahko jo povremo in pripravimo iz nje pire, ki ga dodajamo v juhe namesto smetane, nadomestimo lahko tudi meso za nadev v tortiljah, če jo popečemo v ponvi, ali pa jo zmešamo z mlekom in malce parmezana in tako pripravimo odlično nizkokalorično omako za testenine. Z njo lahko celo nadomestimo kuskus ali riž, če jo v mešalniku narežemo zelo na drobno. Odlična je surova ali nekoliko kuhana in prelita s solatno polivko, gratinirana z bešamelovo omako, okusne so cvetačne kremne juhe ...

Cvetačo lahko pripravimo na pari in jo po želji popečemo na olivnem olju ali maslu, zmešamo z jajci v omleti, ki ji dodamo še zeliščno maslo in parmezan.

Cvetača je tudi odličen nizkokaloričen nadomestek za krompir – iz nje namreč lahko pripravimo odličen pire; seveda pazimo, da ne dodamo preveč masla ali kisle smetane.

Predstavljamo še nekaj slastnih receptov, ki bodo prepričali tudi vas, da je cvetača okusno živilo.


Cvetačna pica

Potrebujemo:
  • 1 srednje veliko glavo cvetače, ki jo narežemo na cvetove
  • 1 žlico in dodatno še eno čajno žličko deviškega oljčnega olja
  • 1/4 žličke soli
  • 1 veliko limono
  • 6 posušenih paradižnikov
  • 1/3 skodelice zelenih ali črnih oliv
  • 1 jajce
  • 1 skodelico natrgane mocarele (po želji manj mastne)
  • 1/2 čajne žličke origana
  • poper
  • 1/4 skodelice sveže bazilike

Priprava:
Če smo alergični na gluten ali pa želimo pripraviti bolj zdravo pico, namesto testa iz moke pripravimo testo kar iz cvetače. V mešalniku glavo cvetače na drobno nasekljajmo, da dobimo cvetačne drobtinice, nato dodamo eno žličko olja in soli ter cvetačo 8 do 10 minut kuhamo v ponvi. Pazimo, da zraven ves čas mešamo. Pripravljena je, še preden postane rjave barve. Nato počakamo, da se shladi. Nato ji dodamo jajce, mocarelo in ščepec origana. Testo pečemo, da postane zlate barve 10 do 14 minut (200 °C), nato dodamo še nadev – uporabimo sok limone, olive, posušene paradižnike in malce olja in pečemo še 8 do 14 minut. Ko je že pečena, dodamo še baziliko. Na testo lahko dodamo tudi druge tradicionalne nadeve za pico.

Popečena cvetača s sirom z modro plesnijo

Potrebujemo:
  • 1 veliko cvetačo, brez listov
  • 2 čajni žlici olivnega olja in posebej še 1 dodatno žlico olivnega olja
  • ščepec soli in še dodatno četrtino žličke soli
  • 2 žlici nadrobljenega sira z modro plesnijo
  • 1 žlico belega vinskega kisa
  • 1 žlico vode
  • 1 žlico nasekljane šalotke – zeleni del
  • 1/4 čajne žličke popra

Priprava:

Vse več kuharjev in gurmanov obožuje tudi v pečici pečeno cvetačo, ki je lahko odlična priloga k mesu. Pečico segrejte na 200 °C. Pekač obložite s papirjem za peko. Cvetačo narežite na enake četrtine. Odstranite stržen in pazite, da ostanejo narezane četrtine cele. Namažite jih z 2 čajnima žlicama olja in dodajte ščepec soli. Položite jih na pekač, tako da se stikajo z odrezanim delom. Pecite jih 15 minut, nato položite še na drugo, odrezano stran za 15 do 20 minut. Med pečenjem v skledici zmešajte še ostalo žlico olja, 1/4 žličke soli, sir, kis, vodo, šalotko in poper in nato omako polijte po pečeni cvetači.

Cvetačna nabodala

Potrebujemo:
24 cvetov brokolija
24 cvetov cvetače
1 žlico sojine omake
1 žlico riževega kisa
1 žlico sezamovega olja
1 žlico zdrobljenega ingverja ali ingverjevega soka
1 žlico arašidovega masla
1 strok nasekljanega česna
1 čajno žličko karija
1/4 čajne žličke soli

Priprava:
Meso je običajno zvezda nabodal, lahko pa ga nadomestite s cvetačo in pripravite nabodala po indonezijsko. V vreli vodi tri minute kuhamo brokoli in cvetačo, nato odcedimo vodo in cvetove ohladimo pod hladno vodo. Zmešamo sojino omako, kis, olje, ingver, arašidovo maslo, česen, kari in sol. V omako dodamo cvetove in počasi mešamo, da jih omaka v celoti prekrije. Pokrijemo skledo s cvetovi in jih pustimo stati dve uri v hladilniku (lahko tudi dlje). Na nabodalca naložimo po dva cvetova cvetače in brokolija, nato poškropimo z marinado, ki se je odcedila s cvetov.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

cvetača

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.