Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Katero hrano je nujno oprati?

(Foto: Shutterstock)

Na tem seznamu so živila, ki jih zagotovo že perete, vendar pa vas bo presenetilo, katera hrana je najbolj umazana in jo boste odslej zagotovo vedno oprali pred uživanjem.

1. Sadje in zelenjava z užitno lupino

Obvezno ju operite in pod močnim curkom tekoče vode dodobra zdrgnite z rokami. Industrijsko pridelano sadje in zelenjavo je priporočljivo pred uživanjem tudi olupiti oziroma temeljiteje očistiti (denimo potopiti v raztopino sode bikarbone ali kisa), medtem ko tistega, za katerega veste, da ni prepojeno s pesticidi, ni potrebno olupiti, vsekakor pa nujno temeljito oprati.


2. Nekatera konzervirana živila

Tega seveda ne morete pri konzervirani ribi, toda konzerviran grah, fižol, koruzo, čebulo ter drugo obdelano zelenjavo vsekakor pred uporabo večkrat izperite z vodo.


3. Sadje in zelenjava z neužitno lupino

Ker jih olupimo, smo prepričani, da jih ni treba oprati. Narobe! Vsako sadje in zelenjavo, ne glede na to, ali je njegova lupina užitna ali ne, je priporočljivo oprati pred uživanjem ali pripravo.


4. Oreški

Večina ljudi oreškov ne pere, toda ne pozabite, da ne veste, kje in kako so bili shranjeni med transportom in pred pakiranjem, zato jih je pred uživanjem pametno oprati. Vedno operite zgolj tisto količino, ki jo nameravate pojesti oziroma uporabiti za pripravo jedi.

5. Suho sadje

Ste vedeli, da prav suho sadje velja za eno od najbolj »umazanih« živil? To velja za suho sadje v rinfuzi. Zato tudi to obvezno operite pred uživanjem, strokovnjaki pa celo svetujejo, da ga za nekaj ur potopite v vodo.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

pranje živil

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.