Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kateri so koristni učinki uživanja rib?


Ribe, še posebno mastne, imajo posebne značilnosti, saj vsebujejo malo nasičenih maščobnih kislin glede na koncentracijo polinenasičenih maščobnih kislin. Dve pomembni polinenasičeni maščobni kislini se imenujeta omega-3 eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK), nujno potrebni pa sta zato, ker naše telo ne more proizvajati teh kislin v zadostnih količinah, zato jih je treba pridobivati s hrano in/ali prehranskimi dopolnili.
Te maščobne kisline omega-3 se naravno pojavljajo v mastnih ribah, kot so losos, sled, skuša in kril. Maščobne kisline omega-3 se zato običajno imenujejo kar ribje olje.

Čeprav je veliko dokazov o koristih za zdravje, ki jih prinašajo te nujno potrebne maščobne kisline omega-3, sodobna zahodna prehrana vsebuje premalo kislin DHK in EPK. Večina ljudi mastnih rib ne je redno in zato ne pridobi potrebne koncentracije maščobnih kislin. Po statističnih podatkih 80 % svetovne populacije odraslih povprečno zaužije manj maščobnih kislin omega-3 iz rib, kot je priporočeno, tj. 250 mg/dan.

Da bi pridobili potrebno količino nujno potrebnih maščobnih kislin, se odraslim priporoča, naj zaužijejo dve porciji mastnih rib na teden. Tisti, ki ne uživajo rib redno, lahko namesto tega uživajo oreščke in semena, na primer orehe in bučna semena, rastlinska olja, npr. repično olje in laneno olje, sojo in sojine izdelke, npr. sojo v zrnu, mleko in tofu, in zeleno listnato zelenjavo, ki telo oskrbijo z alfa-linolensko kislino. Alfa-linolenska kislina je tudi ključna maščobna kislina omega-3, priporočena dnevna količina pa je 2 grama na dan. Te maščobne kisline omega-3 je največ v živilih rastlinskega izvora, po zaužitju pa jo telo pretvori v kislini EPK in DHK.

Herbalife v sklopu svojih prehranskih dopolnil ponuja Herbalifeline® Max. To je prehransko dopolnilo, ki vsebuje maščobni kislini omega-3 EPH in DHK. EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca. DHK ima vlogo pri delovanju možganov in ohranjanju vida.

Herbalifeline® Max je ekskluzivna mešanica trajnostno pridobljenih ribjih olj z omega-3, ki vsebujejo esencialni maščobni kislini EPK (eikozapentaenojska kislina) in DHK (dokozahekseanojska kislina). Vsebuje tudi esencialna olja timijana in poprove mete, ki osvežijo okus po uživanju rib. Kapsula je primerna za vegetarijance. Za zagotovitev, da so vse sestavine izdelka Herbalifeline® Max trajnostno pridobljene, smo za ribje olje v izdelku Herbalifeline® Max prejeli uradno priznanje organizacije Friend of the Sea©, s čimer potrjeno podpiramo enake vrednote za morski habitat.


Preberite več na http://izdelki.herbalife.si/healthy-breakfast

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

omega 3 maščobne kisline , prehranska dopolnila

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

30.11.2017 15:05:25
Splošne napotke in okvirni dnevni plan prehranjevanja z rastlinsko prehrano ob dodajanju maščobnih kislin omega-3 EPH in DHK si lahko prenesete tukaj:
http://info.eat2live.news/nepremagljiv-priro%C4%8Dnik-za-zdravo-huj%C5%A1anje
20.12.2017 7:50:39
Jaz sem uživala Omega 3 več kot leto dni in nimam pozitivnih rezultatov z njimi. Predvsem je potrebno razmisliti, da velike količine EPA IN DHA ne služijo toliko našemu telesu. Prebrala sem, da imajo tisti, ki uživajo veliko rib in s tem seveda dobijo veliko omega 3 maščobnih kislin, v starosti težave s kostmi. Omega 3 namreč so dobre za sluznice, pri koži pa lahko povzročijo preveliko elastičnost, pri kosteh pa krhlost. Zato je človeška koža sestavljena večinoma iz kratkoročnih verižnih skupin, katere vir so mleko. Za kosti velja podobno, na splošno pa je veliko bolje jesti dosti semen in oreščkov, ker so poleg nenasičenih maščob bogati v beljakovinah in minralih, ki pa jih v kapsulah ni.