Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Ekskluzivno za Vivo o ponudbi in cenah probiotikov pri nas

Oblike prehranskih dopolnil s probiotiki po podatkih P3 Professional glede na pogostost pojavljanja.
Oblike prehranskih dopolnil s probiotiki po podatkih P3 Professional glede na pogostost pojavljanja.

Boljše ni nujno dražje

Po podatkih iz baze P3 Professional, v kateri so navedeni vsi prehranski dodatki, dostopni na našem trgu, je bilo maja na slovenskem trgu več kot 200 izdelkov s probiotiki, ki sodijo med prehranska dopolnila. Dandanes lahko izbiramo med prehranskimi dopolnili s probiotiki v različnih tehnoloških oblikah.
V ponudbi so najpogosteje prisotne kapsule, a probiotike lahko najdemo tudi v drugih oblikah, na primer v obliki tekočine. Različne oblike omogočajo, da vsak posameznik izbere zase najprimernejšo. Tako so denimo za manjše otroke primernejše kapljice. To pa je le ena od lastnosti, na katero moramo biti pozorni pri nakupu probiotika.

Cena raznolika: od 6 do 70 evrov za zavoj

Cene prehranskih dopolnil s probiotiki se v maloprodaji gibljejo med 6 in več kot 70 evri. Nekateri proizvajalci zagovarjajo mešanice različnih probiotikov, še posebej pa so zadnja leta aktualni simbiotiki. To so mešanice probiotiokov in prebiotikov. Prebiotiki so, poenostavljeno rečeno, hrana za probiotične organizme, ki jim omogoča razraščanje.

Če primerjamo gole cene izdelkov (maloprodajna cena na škatlico oziroma pakiranje), ki vsebujejo en probiotik (enokomponentni), z večkomponentnimi (vsebujejo več različnih probiotikov) in multikomponentnimi izdelki (poleg probiotikov vsebujejo tudi druga hranila oziroma sestavine), njihova maloprodajna cena v povprečju znaša približno 20 evrov.

A taka primerjava pravzaprav ne pomeni veliko, če ne primerjamo enako kakovostnih izdelkov in upoštevamo velikosti pakiranja glede na priporočeno shemo jemanja. Tako nas bodo na primer enokomponentni izdelki, ki vsebujejo le probiotično vrsto Lactobacillus acidophilus, v povprečju stali več kot 40 evrov za mesec dni rednega jemanja.

Koliko boste mesečno odšteli za probiotike?

Med prehranskimi dopolnili s probiotiki, ki so deklarirano namenjeni otrokom oziroma tudi otrokom, je bilo v omenjenem obdobju na slovenskem trgu 18 izdelkov, ki so v povprečju precej cenejši od tistih, ki so namenjeni izključno odraslim. V povprečju stanejo skoraj 25 evrov za en mesec redne uporabe, medtem ko probiotiki, ki so namenjeni izključno odraslim, stanejo v povprečju nekoliko več kot 35 evrov za en mesec redne uporabe.

Kaj pa sestavine?

Na trgu se kot sestavine prehranskih dopolnil vsako leto pojavljajo nove vrste bakterij, a je med njimi še vedno največ, skoraj polovica, takšnih, ki deklarirajo vsebnost mlečnokislinskih bakterij (rod Lactobacillus), kot prikazuje graf 3 na strani 40.

Kako torej izbrati kakovostne probiotike?

Vprašajte v lekarni: Najboljše mesto za nakup prehranskih dopolnil so lekarne, ki imajo ponudbo izdelkov različnih proizvajalcev, oblik, vrst in sevov, in vam tako lahko svetujejo najboljšega za vas. Prav tako imajo nadzorovane pogoje shranjevanja (na primer temperatura), ki so potrebni pri nekaterih probiotikih. Ker morajo imeti po novem Zakonu o lekarniški dejavnosti opredeljene kazalnike kakovosti za svoje delo, gotovo uporabljajo tudi strokovne kriterije tako za izbiro prehranskih dopolnil v ponudbi kot tudi njihovo shranjevanje in svetovanje. Številne lekarne uporabljajo strokovno verzijo baze podatkov o prehranskih dopolnilih P3 Professional, kjer lahko primerjajo več lastnosti posameznih izdelkov med seboj in si ogledajo njihove certifikate.

Preverite, ali je naveden rok, vrsta in sev probiotične bakterije: Kar najbolj otežuje izbiro probiotikov laičnemu potrošniku, je njihovo delovanje, ki je tako specifično, da morajo biti znani vsaj rod in vrsta, pogosto tudi sev bakterije. Najbolje je, da se o delovanju posameznih vrst in sevov posvetujete v lekarni. Ne glede na to, za kakšen namen probiotik uporabljate, pa pred nakupom probiotika natančno preberite deklaracijo izdelka in preverite, ali ta navaja, kateri probiotiki so v izdelku v treh »besedah«: rod (na primer Lactobacillus, Bifidobacterium), vrsta (na primer acidophilus, rhamnosus), sev (na primer Rosell-11, BB-12). Če je navedba na deklaraciji bolj splošna, na primer z izrazom »probiotična mešanica« ali na primer »mlečnokislinske bakterije«, pravzaprav težko napovemo, kakšno delovanje lahko pričakujemo.

Pomembna je tudi količina: Naslednja pomembna informacija o probiotikih je njihova količina v izdelku in podatek, ali so živi. Za običajno delovanje probiotikov so namreč potrebne zadostne količine živih bakterij. Zato na deklaracijah poiščite enote CFU ali k.e., ki označujejo število živih mikroorganizmov v milijardah, oziroma poiščite število enot, ki tvorijo kolonije. Če je število živih kolonij več kot 109, je to zadostna količina. Marsikoga bo presenetilo dejstvo, da so izdelki z deklariranim določenim sevom in količino živih bakterij celo za kakšen evro cenejši od ostalih probiotikov, ki nimajo tako natančno deklarirane sestave.

Cena ni pravo merilo, temveč certifikat: Prehranska dopolnila s probiotiki za en mesec redne uporabe so praviloma cenejša, če imajo certifikat kakovosti proizvodnje oziroma certifikat kakovosti izdelka. Ali imajo izdelki certifikat, lahko preverite v bazi P3, ki je brezplačno na voljo na spletni strani pretehtajte.si. V tej bazi so zbrana prehranska dopolnila na slovenskem trgu tako s probiotiki kot tudi z drugimi sestavinami. Za lažji pregled so zato izdelki razporejeni v različne kategorije. Tako so probiotiki zbrani v kategoriji Probiotiki, minerali so v svoji kategoriji, vitamini v svoji in tako naprej. Za posamezen izdelek so zbrani podatki, katere so glavne sestavine, proizvajalec in dobavitelj v Sloveniji, pa tudi povezava na spletno stran, kjer je izdelek na voljo. Iskalnik v bazi vam omogoča, da izberete v vsaki kategoriji tista prehranska dopolnila, ki imajo certifikat kakovosti proizvodnje.

Probiotik na dopust?

Na večdnevna potovanja v tujino marsikdo s seboj vzame tudi probiotični izdelek, da si ob pričakovanih spremembah v prehrani olajša uravnavanje črevesne flore. Če ste tudi vi med njimi, pazite, da ga do uporabe pravilno shranjujete. Lažje vam bo, če izberete prehransko dopolnilo, ki ga ni potrebno hraniti v hladilniku. Vendar v vsakem primeru pazite, da ne bo izpostavljen soncu. Raje ga hranite v senci, zaščitenega med ostalo prtljago, kot v torbici izpostavljenega sončni svetlobi in visokim temperaturam. In še opozorilo: potovalno drisko lahko povzroči bakterijska okužba, ki jo je potrebno zdraviti z antibiotikom. Zato je v takih primerih potrebno k zdravniku.


V zadnjem letu več probiotikov z več različnimi kulturami bakterij

Inštitut za razvoj in raziskave kakovosti (IRRK) je prvo analizo cen prehranskih dopolnil na slovenskem trgu pripravil lansko leto kot orodje proizvajalcem in prodajalcem za svoje cenovne politike. V analizo vključijo prehranska dopolnila iz baze P3 Professional in upoštevajo certifikate kakovosti, ki so objavljeni v tej bazi. Kot zanimivost za bralce Vive na IRRK izpostavljajo, da se je v zadnjem letu praktično podvojil delež večkomponentnih izdelkov med probiotiki (vsebujejo več različnih probiotičnih bakterij), medtem ko so ostala razmerja cen približno enaka tudi letos.


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

probiotiki , probiotična živila

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.