Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Jajčevec – bleščeči prehranski aristokrat

Jajčevec je prijazen srcu, celuloza sili prebavni trakt k dobremu delovanju, pektini znižujejo holesterol.
Jajčevec je prijazen srcu, celuloza sili prebavni trakt k dobremu delovanju, pektini znižujejo holesterol. (Foto: Shutterstock)

Ta gladki modro vijolični plod vse preredko uzremo na vrtu in krožniku, čeprav po krivici, saj ga njegov prehranski profil uvršča med pravo zelenjavno aristokracijo. Jajčevec je nežnega, nevtralnega okusa in je podoben mesu, zato je velik izziv za vse kreativne kuharje in kuharice.
Če želimo zaužiti vse njegove prehranske prednosti, ga pripravimo s čim manj maščobe, ki jo njegovo gobasto tkivo kar pije. Če ga cvrete, ga potem obvezno odcedite na papirnati brisački. Sam je skoraj dieten, saj je v sto gramih manj kot 30 kalorij. Pečen, kuhan ali pražen na malo maščobe je odlična izbira za vse shujševalne načrte, saj vsebuje skoraj 93 odstotkov vode in veliko prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo.

Toda še pomembnejše je njegovo bogastvo antioksidantov, zlasti antociana, ki mu dolguje barvo, nato nasuninov in flavoninov. Vse te snovi delujejo protivnetno ter protialergijsko in se bojujejo proti pretiranemu razraščanju celic.

Jajčevec je prijazen srcu, celuloza sili prebavni trakt k dobremu delovanju, pektini znižujejo holesterol. Fitokemikalija saponin ščiti organizem pred alergijami, zastrupitvami, vnetji. Jajčevec je tudi poln mineralov in hipoglikemičnih encimov, ki uravnavajo raven sladkorja v krvi. Potrebujete še kakšen razlog?

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

jajčevec

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.