Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Blitva za boljši vid

Bilitva je bogata zakladnica koristnih hranilnih snovi.
Bilitva je bogata zakladnica koristnih hranilnih snovi. (Foto: Shutterstock)

Blitva sicer ne uživa zvezdniškega statusa med rastlinskimi prehranskimi šampioni, a je bogata zakladnica koristnih hranilnih snovi. Med njimi je zlasti veliko luteina in zeaksantina, ki ju pogosto imenujejo tudi »vitamina za oči«.
Spadata v skupino karotenoidov in ugodno delujeta na mrežnico, pri čemer preprečujeta makularno degeneracjio, ki je povezana s staranjem, v svetu pa je najpogostejši vzrok slepote. Obenem lutein in zeaksantin čuvata tudi celice epitelija, ki so odgovorne za dober vid.

Poleg tega, da čuva vid, lutein tudi varuje kožo pred škodljivim delovanjem UV-žarkov. Analize so pokazale, da obraz vsebuje največje koncentracije luteina v primerjavi s telesom, saj je najbolj izpostavljen soncu. Ščiti tudi pred kancerogenim delovanjem snovi iz cigaret.

Blitva je zelo koristna za dvig odpornosti in je dober diuretik. Gre za eno najbolj zdravih vrst listnate zelenjave, ki ugodno vpliva na krvi tlak, s tem podpira zdravje srca in ožilja, obenem pa obilica antioksidantov zmanjšuje škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, deluje protivnetno, blaži krče v mišicah in migrene.

Prihaja sezona blitve, ko bo cenovno še dostopnejša, tako da res ni nobenega razloga, da je ne bi – le blanširano ali pripravljeno na pari – čim večkrat uvrstili na svoj zdrav jedilnik.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

blitva , dober vid

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.