Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Za čista, zdrava in varna živila

Da se izognete zaužitju pesticidov pri neekološko pridelanih živilih, lupino sadja in zelenjave pred uporabo skrbno operite.
Da se izognete zaužitju pesticidov pri neekološko pridelanih živilih, lupino sadja in zelenjave pred uporabo skrbno operite. (Foto: Shutterstock)

Kako morate ravnati, da bo vaša kuhinja čista, živila in pripravljena hrana pa zdrava in varna?

Umivanje rok

Samo polovica ljudi si pred začetkom priprave hrane umije roke. Gre za nujen postopek, s katerim se ubranimo različnih bakterij. Za umivanje rok morate porabiti približno dvajset sekund, dobro namiliti celotno površino rok in pri tem ne pozabiti na predele med prsti. Po umivanju roke popolnoma osušite.

Sadje in zelenjavo pred uporabo temeljito operite

Da se izognete zaužitju pesticidov pri neekološko pridelanih živilih, lupino sadja in zelenjave pred uporabo skrbno operite. Koristno je uporabljati ščetko za drgnjenje in za ta namen pripravljeno naravno sredstvo za čiščenje.

Pri kuhi uporabljajte termometer

Tako boste vedeli, ali ste živila kuhali dovolj dolgo, da ste pri tem uničili tudi nepotrebne bakterije. Še posebno pozorni bodite pri pripravi mesa.


Redno menjavajte kuhinjske krpe

Na kuhinjskih krpah se dokazano nahajajo potencialno nevarne bakterije. Perite jih pogosto, vselej v pralnem stroju, in jih redno menjujte. Pozorno pa menjajte tudi gobice za čiščenje.

Uporabljajte dve kuhinjski deski

Omislite si dve deski za rezanje: eno za rezanje mesa in drugo za rezanje zelenjave. S tem boste preprečili, da bi se bakterije iz surovega mesa prenesle na zelenjavo, kar bi bilo še posebno nevarno, če bi zelenjavo takoj za tem zaužili. Uporabljajte tudi več nožev.

Redno čistite hladilnik

Vsakih nekaj tednov očistite notranjost hladilnika, pri tem pa uporabite vročo vodo in ustrezno čistilo. Po čiščenju detergent temeljito sperite s toplo vodo in celoten hladilnik skrbno osušite. Še bolje je, če hitro pokvarljivo hrano (meso, zelenjava) hranite v predalnikih, ki jih lahko večkrat očistite.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

živila

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.