Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

December diši toplo

Jabolčne pite ali zavitka si ne predstavljamo brez cimeta, kaj šele kuhanega vina – v njem je najpomembnejši dodatek.
Jabolčne pite ali zavitka si ne predstavljamo brez cimeta, kaj šele kuhanega vina – v njem je najpomembnejši dodatek. (Foto: Shutterstock)

Zima je super, zlasti december. Takrat zaživijo pravljice in bajke. December ima svoj značilen vonj, drugačen kot drugi meseci. Bogatijo in krasijo ga cimet, klinčki in ingver.
Cimet je zelo znana in priljubljena dišavnica, ki so jo že včasih uporabljali v kuhinji pri pripravi sladic, in to ne le prazničnih. Jabolčne pite ali zavitka si ne predstavljamo brez cimeta, kaj šele kuhanega vina – v njem je najpomembnejši dodatek. Cimet se odlično poda h kavi ali vroči čokoladi. Po pravilih bi morali kapučino posipati s cimetom, ne s kakavom. Zaradi številnih zdravilnih lastnosti cimeta si ga lahko občasno privoščimo tudi z veliko žlico. Eterično olje v njem namreč uničuje bakterije in viruse, zavira rast glivic, uničuje gliste, pomaga pri obvladovanju sladkorne bolnike in razkužuje sečila.

Klinčki ali nageljnove žbice imajo zelo ugoden učinek. To so pravzaprav posušeni in neodprti cvetovi, ki vsebujejo veliko eteričnega olja. Delujejo razkuževalno, zato jih pogosto dodajajo v zobne paste in ustne vode. Z njimi lahko umirite boleč zob ali glavobol. Klinčki ohranjajo dlesni zdrave, odpravljajo zadah in blažijo nervozo. V decembrskih dneh pridejo nageljnove žbice prav v vaši kuhinji. Male klinčke veselo mečemo v čaj ali kuhano vino, z njimi začinjamo sladke jedi, kompote, sadne sladice in različne vrste peciva. Klinčki se odlično ujamejo s poprom, lovorovim listom in čebulo. Uporabljamo jih v manjših količinah, ker imajo močen okus in vonj. Kakovostni klinčki v vodi potonejo ali plavajo pokončno, medtem ko razdišavljeni plavajo horizontalno na površini.

Ingver velja za eno najboljših učinkovin, ki pozdravijo telo in duha. Uporabljamo ga pri peki piškotov in najrazličnejših peciv, za začimbo mesnih in slanih jedi in surovino za pivo. Ima nekoliko specifičen, a prijeten vonj in pekoč, slasten okus. Korenina vsebuje 3,3 odstotke eteričnih olj in nekatere encime, na račun katerih gre verjetno njegov sloves zdravila za želodec ali prebavne težave. Po preobilni hrani je dobro spiti skodelico ingverjevega čaja, ki spodbudi delovanje želodca in črevesja. Ingver pospešuje izločanje sluzi in poživi krvni obtok, zato dobrodejno deluje pri kašljanju in piskajočemu grlu. Je topla začimba, ki greje telo.

Če vam primanjkuje življenjske toplote, kupite ingver. Pomaga tudi pri slabi prebavi in pomanjkanju spolne moči. Ker so eterična olja v koreniki tik pod skorjo, je treba paziti pri lupljenju. Korenine narežemo na drobne kocke, stisnemo ali nastrgamo. Z njim lahko začinimo juhe, zelenjavo, omake ... Bučna in korenčkova juhica se odlično ujameta z ingverjem. Ingver se lepo poda tudi marmeladam, zlasti jagodni, marelični, hruškovi in jabolčni, nepogrešljiv pa je tudi v piškotih, zlasti mandljevih, odličen pa je tudi v kombinaciji s kardamomom. Ingver lahko dobite tudi v kandirani obliki ali oblitega s čokolado. Ena žlička medu s približno 2 g mletega ingverja že zjutraj oživi organizem.

V prazničnem času obožujemo različne vrste čajev, ki naš dom napolnijo z vonjem po praznikih in prazničnih jedeh. Takšni praznični čaji so pripravljeni iz mešanic sadja in začimb. Še zlasti so priljubljene kombinacije jabolk in cimeta, pomaranče in klinčkov.

Praznični čaj
  • cimetova palčka ali cejlonski mleti cimet
  • klinčki (mleti ali celi)
  • na koščke narezan vaniljin strok
  • na koščke narezani jabolčni krhlji
  • posušena lupinica ekološko pridelanih limon in pomaranč

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

začimbe

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.