Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Hrana, ki nas poneumlja

Dolgoročno uživanje hrane, utopljene v sladkorju, močno vpliva, seveda negativno, na zdravje malih sivih celic.
Dolgoročno uživanje hrane, utopljene v sladkorju, močno vpliva, seveda negativno, na zdravje malih sivih celic. (Foto: Pixabay)

Vsi smo že slišali za hrano, ki redi, zapira, dviguje tlak ali ga znižuje, utruja. Toda, ali ste slišali, da določena hrana tudi poneumlja? Če želite ostati pametni, se je dobro izogniti ali vsaj omejiti vnos naslednje hrane, svetuje Health Digezt.


Alkohol – ni skrivnost, da preveč alkohola uničuje jetra, toda ob tem tudi počasi zmanjšuje tudi umske sposobnosti. Če se česa težko spomnite ali niste prepričani, ali se je nekaj v resnici zgodilo ali pa se vam je le sanjalo, je to znak za preplah, da pijete odločno preveč alkohola.

Hitra hrana – ta hrana lahko zmoti nastajanje dopamina, snovi, ki spodbuja spomin, učenje in motivacijo. Dopamin, kot je že dobro znano, povzroča tudi tesnobo, potrtost in depresijo.

Hrana z malo ogljikovimi hidrati – želite shujšati in uživate prehrano z malo ogljikovimi hidrati? Nekaj, kar boste zagotovo pri tem izgubili, je možganska moč, za kilograme pa nismo tako prepričani.

Natrij – vsi vemo, da preveč natrija ni zdravo za krvni tlak in srce, toda ali veste, da ta hrana lahko zmanjša tudi umske sposobnosti? Če torej želite, da vaši možgani ostanejo čili, se v velikem loku izogibajte hrani,
v kateri je veliko soli.

Rafinirana žita – veliko bolj preudarna je odločitev za hrano iz celovitih žit, saj rafinirana žitna živila pospešujejo proces prezgodnjega staranja, vključno s staranjem možganov, ob tem pa tudi slabšajo koncentracijo.

Predpripravljena hrana – tovrstni hrani pogosto dodajajo konzervanse v veliki meri, takšna hrana pa lahko poveča tveganje za razvoj degenerativnih možganskih bolezni, kot je Alzheimerjeva.

Sladkarije – vsi vemo, da je rafinirani sladkor sovražnik vitkosti, toda morda niste vedeli, da lahko škodi tudi spominu in zmanjša sposobnost za učenje novih stvari. Dolgoročno uživanje hrane, utopljene v sladkorju, močno vpliva, seveda negativno, na zdravje malih sivih celic.

Umetna sladila – če sladkor poneumlja, ali to pomeni, da bo prehod na umetna sladila ohranil vaše umske sposobnosti? Nikakor. Uživanje umetnih sladil v večjih količinah deluje ravno nasprotno in lahko možgane celo poškoduje.

Trans maščobe – med nakupovanjem se vedno prepričajte, da izdelek, ki ga nameravate postaviti v svojo nakupovalno košarico, ne vsebuje trans maščob. Hidrogenizirano olje viša holesterol in maši arterije, kar lahko povzroči številne zdravstvene težave kot tudi zmanjšanje možganov, kar lahko povzroči simptome, podobne tistim pri Alzheimerjevi bolezni.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

nezdrava hrana

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.