7 znakov, da vam manjka vitamina C

  • UR
  • nedelja, 19. december 2021
Ena najpomembnejših nalog vitamina C je krepitev imunskega sistema.
Ena najpomembnejših nalog vitamina C je krepitev imunskega sistema. (Foto: Pixabay)

Vitamin C je eno najpomembnejših hranil, ki krepi naš imunski sistem, čuva zdravje srca in ožilja, varuje pred možgansko kapjo in nastankom raka.

Čeprav ga vsebujejo številna živila, ga prepogosto ne vnašamo dovolj, njegovo pomanjkanje pa poveča tveganje za nastanek resnih kroničnih bolezni. Spoznajte najpogostejše znake in simptome, ki opozarjajo, da nam vitamina C primanjkuje in hitro ukrepajte. Dovolj so že majhne spremembe v prehrani.

Stres, stres, stres

Večina ljudi je vsakodnevno izpostavljena stresu, nezadosten vnos vitamina C pa lahko dodatno poslabša simptome kroničnega stresa. Pomanjkanje vitamina C povečuje tveganje za razvoj kroničnega stresa, naglih sprememb razpoloženja in depresije.

Padec energije

Utrujenost je eden glavnih znakov, da vam manjka vitamina C. Številne raziskave so potrdile neposredno povezanost med pomanjkanjem vitamina C in kronično utrujenostjo. Ljudje, ki trpijo zaradi kronične utrujenosti, čutijo izboljšanje že po nekaj dneh jemanja prehranskih dodatkov vitamina C.

Bolezni ustne votline

Ustrezen vnos vitamina C zmanjšuje tveganje za razvoj bolezni ustne votline. Pomanjkanje vitamina C lahko povzroči propadanje obzobnega tkiva ter majanje zob. Vitamin C je zlasti pomemben za ohranjanje zdravja dlesni.


Oslabljena telesna obramba

Kot gotovo že veste, je ena najpomembnejših nalog vitamina C krepitev imunskega sistema, s katerim se naše telo ščiti pred številnimi boleznimi. Pomanjkanje vitamina C povečuje tveganje za različna vnetja ter upočasnjuje celjenje ran.

Nezdrava koža

Vitamin C ima močno antioksidativno delovanje in pomembno vlogo pri zdravju našega vezivnega tkiva. Spodbuja proizvodnjo kolagena, ki je ključen za zdravje in lepoto kože. Ob tem vitamin C zmanjšuje škodo, nastalo zaradi izpostavljanja UV- žarkov, če pa ga primanjkuje, se koža stara prehitro in nastajajo gubice in gube.

Slabši vid in zdravje oči

Vitamin C sodeluje tudi pri obrambi zdravja oči in zmanjšuje tveganje za nastanek katarakte.
Ohranja prožnost krvnih žilic v očesu in zmanjšuje tveganje za slabšanje vida, ki je posledica staranja.


Viri vitamina C

Na srečo je potrebo po vitaminu C zelo preprosto zadovoljiti skozi uravnoteženo prehrano. Nekateri od najboljših virov vitamina C so pomaranča, limona, limeta, grenivka, pa tudi paprika, paradižnik in zelje. Dodatki vitamina C so dostopni v različnih oblikah, čeprav strokovnjaki poudarjajo, da ga je najbolje vnašati skozi hrano. Moški potrebujejo vsaj 90 miligramov vitamina C dnevno, ženske pa najmanj 75 miligramov.

Še višje količine so priporočljive za kadilce, ljudi, ki pretirano uživajo alkohol, diabetike, starejše, nosečnice ter vse, ki trpijo zaradi kroničnih bolezni. V primeru navadnega prehlada lahko čez dan zaužijete tudi do 1000 miligramov (gram) vitamina C, še zlasti, če nimate težav z želodčno kislino.

PREBERITE ŠE:
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki