Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Prehrana proti prehladu


(stran 2 od 2)Svetovni dan boja proti prehladu ...

... že danes začnemo tako, da po jutranji rutini čiščenja jezika in žvrkljanja olja pripravimo ogrevalni napitek, naj bo to zeleni čaj, poparek materine dušice ali kaj podobno spodbudnega in dišečega. Lahko ga pripravimo več in natočimo v termovko, za pozneje.

Za zajtrk pripravimo dušen ali v sopari kuhan korenček ali hokaido bučo z rozinami in začimbami, če se nagibamo bolj na slano stran, pa z začimbno mešanico za kari. Žitni kosmiči, zlasti ovseni in ječmenovi, so tudi dobrodejni. Pripravimo jih sladke, s suhim sadjem, semeni, oreški in začimbami. ali slane, z zelenjavo in začimbami. Za odličnejšo prebavljivost kosmiče čez noč namočimo v vodi in jih naslednji dan samo zavremo z dodatki vred. Nato jih pustimo pri miru vsaj 10 minut, da se zgostijo. Po želji jih še osladimo z medom ali s še malo rozin.

Za malico, če je potrebna, pojemo kako mandarino ali pomarančo, lahko pa tudi popijemo toplo limonado z medom. Morda spijemo čaj, ki je vroč še od zjutraj, ali si pripravimo svež ingverjev poparek.

Za kosilo si privoščimo tako ali drugače pripravljeno, vendar vsekakor čimbolj barvito zelenjavo. Ta naj bo temelj obroka, stročnice, ribe ali meso pa le dodatek. Če kosimo pozno popoldne, naslednji obrok kar izpustimo.

Zato gremo za večerjo kar spat. Ker to ni vedno izvedljivo, dovolj zgodaj pojemo lahek obrok. Za prehransko umiritev dneva je priporočljivo, da je ogljikovohidratne narave. Kosmiči s suhim sadjem, če jih nismo jedli zjutraj, nepoliran riž s suhim sadjem in začimbami, s korenčkom ali kaj podobnega. Če je treba, se večerji izognemo s skodelico vročega zeliščnega poparka, ki ga osladimo z medom.

Toda to je le hrana. Poleg nje nam je všeč še vonj po smrekah in borovcih, sončni sprehod in še kaj.

Ingverjev poparek

Odrežemo pol centimetra debelo rezino svežega ingverja in jo z lupino vred drobno narežemo. V posodo vlijemo skodelico vode, dodamo ingver in zavremo. Pustimo 10 minut, precedimo in osladimo z medom. Pijemo od dva- do trikrat na dan, pred obrokom ali uro do dve po njem.

Hren z limono

Ta pripravek prečisti nos in sinuse, kadar se v njih pretirano zgošča sluz. Jemljemo ga po pol žličke trikrat na dan, pred ali med obroki. Brez dodatkov, in v tem je vsa težava ali drugače, njegov namen. Hren nas spravi v solzenje, sluznice so dejavnejše in ob rednejši uporabi nekaj dni zapored s hrenovo pomočjo dokaj uspešno prečistimo nos in sinuse, seveda če smo pri tem pozorni še na prehrano. Več pa še ne pomeni bolje, kajti hren v večjih količinah močno draži sluznice prebavil in nam, čeprav dobrodelen v glavi, povzroča težave tam spodaj. Če nam pol žličke hrena z limono vseeno razdraži želodec, ga jemo pred obroki.

Najučinkovitejši je sveže nastrgan hren ali vsaj tak, ki čimmanj stoji, zato hren z limono pripravljamo v manjših količinah. Kos hrena dobro operemo in na drobno nastrgamo. Damo ga v manjšo posodo, ki jo nepredušno zapremo, ter takoj prelijemo in zmešamo z limoninim sokom, da nastane gosta zmes. Zapremo in hranimo v hladilniku. Za večji učinek: pol žličke hrena, ki jo nameravamo pojesti, predtem pustimo nekaj časa stati na sobni temperaturi.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd