Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

20. september 2018

Polifenoli v sadju in zelenjavi

S fenoli bogata živila, predvsem sadje in zelenjava, so bila v mnogih raziskavah prepoznana kot ključne sestavine prehrane, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek kroničnih bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2, inzulinsko rezistenco, srčno-žilnih bolezni in številnih vrst raka. Poleg sadja in zelenjave pa najdemo fenolne spojine tudi v nekaterih pijačah, kot so čaj, rdeče vino in kakav, ki so prav tako povezane z manjšim tveganjem za pojav raznih bolezni, predvsem srčno-žilnih. več
12. september 2018

Sadje z največ in najmanj sladkorja

Če ste na dieti z omejenimi ogljikovimi hidrati ali imate sladkorno bolezen, je vaše razmerje s sadjem zapleteno. Slišali ste, da vam zaradi sladkorja v sadju ni treba preveč skrbeti, saj ne gre za dodane sladkorje, temveč tiste, ki se naravno pojavljajo v sadju. Kljub temu je dobro vedeti, koliko sladkorja sadje naravno vsebuje, da se boste lahko … več
6. september 2018

Tatarska ajda se vrača na naše krožnike

Zaradi vse večje ozaveščenosti o pomembnosti zdrave prehrane se med ljudmi ponovno veča zanimanje za tradicionalne poljščine, ki so že skoraj izginile z naših krožnikov. Ena izmed takšnih rastlin je tudi tatarska ajda. Tatarska ajda izvira iz jugozahodnega dela Kitajske, natančneje iz pokrajine Junan, od koder se je postopno širila proti severu … več

Rss Članki s področja »Zdrav način prehrane«

27. avgust 2018

6 hranil, ki jih ženskam primanjkuje

Prehranski strokovnjaki ženskam svetujejo, da ob siceršnji raznovrstni prehrani zaužijejo čim več hrane v surovi obliki, da bi pokrile pomanjkanje … več
22. avgust 2018

Okrepite se s stročjim fižolom

Menda ni pomembnejšega telesnega organa, ki ga stročji fižol ne bi spravil k pozitivnemu delovanju, zato si ga kar privoščimo. Stročnice so bile že od … več
13. avgust 2018

Osvežitev s paradižnikom

Botanično bi morali paradižnik prištevati k sadju. Paradižniki namreč rastejo iz cvetov in vsebujejo semena, tako kot sadje. Obstaja okoli 7500 različnih … več
6. avgust 2018

Lubenica – idealna poletna malica

Lubenica, največji poletni sadež, ima resda visok glikemični indeks, a naj vas to nikar ne odvrne od tega, da bi si jo to poletje čimvečkrat privoščili. … več
1. avgust 2018

Ribez - biser poletja

Ste vedeli, da ribez, ki si ga lahko privoščimo od junija do septembra, vsebuje štirikrat več vitamina C kot pomaranča? Poznamo rdeči, črni in beli … več