Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Seksualna zasvojenost in tradicionalni moški


(stran 2 od 2)


Predmet zasvojenosti lahko postanejo vse dejavnosti, ki prispevajo k prijetnim občutjem in užitku. To najlepše prikaže primer zasvojenosti z drogami. Kot drogo lahko označimo vsako snov, ki v organizmu povzroči želeno čustveno stanje oziroma odpravi neželeno čustveno stanje. Preučevanje kemične zasvojenosti nas je pripeljalo do odkritja nekemičnih zasvojenosti. Dandanes je mogoče razviti zasvojenost z vsem, kar povzroči želeno čustveno stanje, od računalniških igric do poslušanja glasbe, seveda pa lahko takšno čustveno stanje sproži tudi druga oseba, posledično torej tudi seks in zaljubljenost lahko postaneta predmet zasvojenosti.

V dirki za užitkom ljudje pozabljajo, da je lahko pretirano intenziven užitek tudi uničevalen. Malo znano je, da je intenzivnost užitka biološko omejena. Medtem ko lahko neprijetna čustva občutimo zelo intenzivno, denimo do –100 točk, pa prijetna čustva občutimo le z dobro polovico te intenzivnosti, denimo do +55 točk. To pomeni, da obstaja biološka meja, ki je ne bi smeli preseči. Kaj se zgodi, ko to mejo presežemo, kažejo poskusi, ki so jih opravili na podganah. V "centre za užitek" v hipotalamusu so podganam vstavili elektrode, in ko so ugotovile, da so po pritisku na pedal deležne električne stimulacije centra za užitek, so začele divje pritiskati na pedal – vse do svoje smrti. Ne hrana in ne voda nista bili več pomembni, zanimal jih je samo še užitek.

Nekaj podobnega se dogaja pri ljudeh v bogatih družbah, ki si prizadevajo za čim močnejši in karseda dolgotrajen užitek. Seks je za to kot nalašč. Tudi zato številni ljudje nenehno "pritiskajo na pedala" in ponavljajo užitek v seksu, pri tem pa pozabljajo na številne druge življenjske vrednote, na kakovost medčloveških odnosov, na čustveno povezovanje. Zanje je pomembno le še to, da doživljajo karseda intenzivne seksualne izkušnje. Tisto, kar je bilo še včeraj vznemirljivo, danes ni več. Nenehno so na lovu za novimi spodbudami, presegajo vedno nove meje.

Tudi zato je dobro, da si priznajo zasvojenost s seksom, saj to utegne – presenetljivo – pomeniti tudi začetek boljšega in bolj zadovoljivega spolnega življenja.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd