12 bizarnih zanimivosti o človeku

(Foto: Pixabay)

Ne glede na napredek medicine in tehnologije človeško telo ostaja velika uganka. Nekateri pojavi, situacije in povezave med njimi so znane in dokumentirane že dolgo, vzroka zanje pa še vedno ne poznamo. Spoznajte nekaj bizarnih dejstev, na katera znanosti morda nikoli ne bo uspelo odgovoriti.

1. Ljudje so edina živa bitja, ki uživajo v pekoči hrani.
2. Plešasti ljudje imajo za kar 32-krat večjo verjetnost, da bodo umrli za katero od srčnih bolezni, kaže statistika, znanost pa ne pozna razloga.
3. Nizozemski znanstveniki so odkrili, da ljudje, ki lahko dlje časa zdržijo brez uriniranja, bolje upravljajo z denarjem.
4. Slepi ljudje imajo štirikrat pogosteje nočne more od videčih. Statistika kaže, da nočne more sestavljajo 25 odstotkov vseh sanj tistih, ki so rojeni slepi, medtem ko je ta odstotek pri videčih okoli šest odstotkov.
5. Kar 69 odstotkov tistih, ki so zagrešili nasilen zločin, je v otroštvu vsakodnevno uživalo sladkarije.
6. Največ srčnih kapi se zgodi ob ponedeljkih – škotska študija, ki je trajala deset let, je pokazala, da kar 20 odstotkov več ljudi za posledicami od srčne kapi umre v ponedeljek kot na kateri koli drug dan v tednu.
7. Otroci, ki predčasno razvijejo govorne veščine, imajo pozneje v življenju pogosto težave z alkoholom.
8. Britanska raziskava je pokazala, da imajo moški, katerih prstanec je daljši od kazalca, boljše rezultate v matematiki, medtem ko je to pri ženskah znak boljših verbalnih sposobnosti.
9. Visoki ljudje so manj odporni na raka.
10. Ljudje z večjim številom kožnih znamenj v povprečju živijo dlje od drugih.
11. Tisti, ki so že od ranega jutra izpostavljeni sončni svetlobi, imajo manjše tveganje za debelost, in sicer neodvisno od starosti, stopnje fizične aktivnost in vnosa kalorij.
12. Po neki resni raziskavi je 50,6 odstotka ljudi, ki so v odrasli dobi zboleli za shizofrenijo, v otroštvu imelo mačko.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki