Ples je za vsakogar

(Foto: Shutterstock)

Harmonija športa in umetnosti

"Jaz že nisem za ples, nimam ritma!" Tako se glasi eden od najpogostejših stavkov, s katerim se ljudje (sem in tja tudi naši partnerji) opravičujejo, zakaj ne bi zaplesali. Drži, nekateri imajo večji občutek za ples kot drugi, toda ritem je nekaj naravnega in je v vsakem od nas. Naše srce utripa v svojem ritmu in tudi dihanje zahteva svoj ritem. Tako kot mi tudi narava sledi svojim ritmom: menjavata se noč in dan in letni časi, celo pot planetov v naši galaksiji sledi določenemu ritmu. Ritem nosimo v sebi prav vsi, zato se lahko vsakdo zavrti v plesnih ritmih.

Večina ljudi ob besedi ples pomisli na Katarino Venturini in Andreja Škufco, ki sta s popolnimi gibi lahkotno lebdela po plesišču. To je ples v najlepši luči, ki seveda zahteva veliko vaje, volje in časa. Za vse ljubitelje plesa, ki ne nameravamo stati na zmagovalnih stopničkah, pa ples ni le rekreacija, temveč odlična priložnost za zabavo, druženje, izražanje čustev in sprostitev – idealna pot do dobrega počutja!

Ples kot rekreacija …

Ples je oblika rekreacije s številnimi koristnimi učinki za naše telo:
 • razvija in krepi srčno-žilni in dihalni sistem,
 • krepi telesno pripravljenost,
 • razvija ravnotežje, koordinacijo in gibljivost,
 • aktivira vse mišične skupine,
 • od nas zahteva tako aerobno kot anaerobno telesno dejavnost..
 • plesom torej lahko vse življenje zadovoljujemo potrebo po gibanju in izživljamo presežno energijo.

… in umetnost
S plesom lahko odkrijemo in izrazimo tudi svojo ustvarjalno plat. Pomislite samo, na kako različne načine lahko izvedemo en sam gib. Ples nas pokaže takšne, kot smo. Pusti in celo spodbuja nas k izražanju najglobljih čustev, ki jih sicer nemara težje izrazimo – ali sploh ne. Skozenj lahko pokažemo naklonjenost drugi osebi, saj je ples družbeno sprejet stik med posameznikoma, pri katerem lahko izrazimo najčistejšo ljubezen ali skrita hrepenenja, privlačnost in naklonjenost soplesalcu.

Kakšen ples je zame?

 • O tem, za kakšen ples se posameznik odloči, odločata predvsem njegova starost in glasbene zvrsti, ki ji je naklonjen.
 • Starejši se navadno odločajo za klasične zvrsti, saj uživajo v melodijah mirne klasike.
 • Otroci in mlajši si želijo predvsem energičnega gibanja ob modernih glasbenih zvrsteh in priložnosti, da porabijo odvečno energijo.
 • Malčki v vrtcih in šolah plešejo otroške plese, ki so sestavni del plesne vzgoje, ki je nadvse pomembna za otrokov razvoj.
 • Nekateri si želijo le zbližati s svojim partnerjem, zato izberejo katerega od bolj seksualno nabitih latinskoameriških plesov.
 • Številni ljudje pa si želijo obenem sprostiti napetost, se zabavati in obenem pohitriti srčni utrip – takšni se odločijo za rock'n'roll.
 • Najbolje je slediti svojim željam, izkušnjam in partnerjevim željam, če si želita plesa v dvoje. Vprašajte se, kakšno glasbo najraje poslušate in kateri ritmi so vam najbolj blizu – ali imate raje hiter tempo in napornejše oblike gibanja, s katerimi si boste oblikovali telo in izboljšali telesno pripravljenost – ali pa sta vam bližje pozibavanje s partnerjem in druženje.

Kam v plesno šolo?

Najbolje je, da se v kateri od priznanih plesnih šol vpišete v plesni tečaj, najrazličnejše plesne šole pa delujejo tudi v vsakem večjem kraju po Sloveniji. Naslove priznanih plesnih klubov najdete na spletni strani Plesne zveze Slovenije: plesna-zveza.si. Na tečaj se lahko vpišite skupaj s partnerjem ali prijateljem – kar velja tudi za otroke – saj je učenje lažje in zabavnejše, če poteka v družbi znane osebe. V plesno šole vpišite tudi otroke ali vnuke, saj bodo na plesnem tečaju spoznavali nove prijatelje, se naučili zdrave tekmovalnosti, spoznavali svoje telo, se izražali … Hkrati z osvajanjem novih znanj bodo gradili samopodobo in krepili samozavest.


S plesom razgibamo tudi možgane

Raziskovalci trdijo, da je ples odlična vadba za krepitev spomina. Ko se pri plesni vadbi učimo novih korakov, zaposlimo in urimo tudi možgane. Izsledki angleške raziskave izpred nekaj let pravijo, da so imeli ljudje, ki so vsaj dvakrat na teden obuli plesne čevlje, manj možnosti, da zbolijo za boleznimi, povezanimi z izgubo spomina (Alzheimerjeva bolezen in druge oblike demence). Bolniki so ob plesu na pesmi, ki so jih poslušali v preteklosti, celo priklicali nekatere spomine.


Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki