Kolesarjenje na treking ali gorskem kolesu?

(Foto: Shutterstock)

Že predlanskim se je odprla debata: katero kolo je pravo zame – treking ali gorsko kolo? Ker se je začela kolesarska sezona in je to vprašanje eno najpogostejših, pa tudi zelo pomembnih, ko se odločamo za nakup kolesa, smo zbrali najpomembnejše razlike med obema, ki pomagajo pri odločitvi.  

Po urejenih poteh ali na stranpotja?

Ključno vprašanje, ki vam pomaga pri izbiri, je, kje se s kolesom želite voziti. Če boste največ kolesarili po asfaltiranih cestah in po urejenih, manj strmih kolovozih, potem je verjetno za vas primernejše treking kolo. Če pa si želite zahtevnejših in strmih vzponov ter tudi kakšen adrenalinsko nabit spust zunaj urejenih poti, je gorsko kolo za vas prava izbira.

Treking kolo

Treking ali potovalna kolesa so namenjena za vožnjo po urejenih podlagah. Kot pove že njihovo ime, se z njimi lahko odpravimo na pot – na krajše ali daljše izlete, potovanja (nanje zlahka namestimo prtljago) ali samo v službo. Geometrija okvirja nam omogoča bolj pokončno, naravno držo in zato bolj udobno vožnjo. Obroči so 28-colski, v primerjavi z gorskimi kolesi imajo ožji plašč z manj grobim profilom. Ročaji na krmilu in sedež so udobnejši, prestavno razmerje pa je prilagojeno tako za vožnjo po ravnini kot navkreber. Treking kolo je zato zelo uporabno in udobno za daljše vožnje, na katerih lahko zamenjamo kar nekaj različnih cest, cestic, poti in potk ali kolovozov.

Gorsko kolo

Namenjeno je vožnji zunaj urejenih cestišč in nam omogoča, da premagujemo bolj strme vzpone. Geometrija okvirja narekuje držo, nagnjeno nekoliko naprej. Obroči so 26-colski, plašči pa veliko širši in imajo bolj grob profil, kar pomaga pri vožnji po pesku, zemlji in blatu ali koreninah. Gorska kolesa delimo na polnovzmetena in tista s prednjim vzmetenjem. Kolesa s prednjim vzmetenjem so cenovno bolj ugodna, lažja in večini kolesarjev omogočajo vse, kar potrebujejo. Polnovzmetena imajo prednji in zadnji amortizer, so bolj udobna, dražja, težja in bolje prilagojena za zahtevnejše in hitrejše spuste. Pri gorskih kolesih srednjega in višjega cenovnega razreda običajno dobimo disk zavore, pri kolesih nižjega cenovnega ranga pa zavore v-brake. Prestavno razmerje je prilagojeno strmim vzponom.

Kam po kolo?

Kolo je najbolje kupovati v specializiranih trgovinah in ne v velikih trgovskih centrih s športno opremo. Prodajalci v specializiranih trgovinah vam bodo znali bolje svetovati in pomagati pri izbiri velikosti kolesa, ki je izrednega pomena. Specializirane trgovine imajo praviloma tudi boljši servis in več rezervnih delov, ki jih potrebujete pri morebitni okvari. Ko kupujete kolo, se ne odločajte po videzu, temveč se usedite na več koles. S prodajalcem ugotovite, katero vam omogoča udobno in karseda naravno držo, v kateri boste lahko brez bolečin premagovali krajše ali daljše napore. Priporočljiva je tudi kakšna testna vožnja (če je to mogoče), da ne boste kupili mačka v žaklju. Pri nakupu kolesa upoštevajte še stroške obvezne dodatne opreme in ne zapravite vsega predvidenega denarja le za kolo.
Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki