Ples kot most med športom in življenjem

(Foto: Dreamstime)

Ples ni zgolj rekreacija, pač pa tudi poligon za učenje družabnosti in razvijanja odnosa. Ples nam pomaga ustvariti idealno okolje za razvoj odnosa tam, kjer iskrica že obstaja. Morda pa je iskrica že v vsakem od nas? Ne nazadnje se privlačnost ne razvije samo s pogledom, pač pa dokončno šele z dotikom med dvema. Za to pa imamo ples.

Starši poznamo pričakovanja in želje svojih otrok. Poznamo otrokove velike oči, ko kaj pričakuje, ko si česa želi. Za nasmeh, ki se mu, kadar je srečen in zadovoljen, razširi na ves obraz, bi šli na konec sveta. V zdajšnjem času, ko večina otrok pri nas živi v dobrih razmerah, starši pa imamo več možnosti, da jim ponudimo še kaj drugega kot samo hrano in obleko, se neredko vprašamo, kako jim popestriti mladost. Kako jih vzgojiti v prijazne, odprte in radovedne mlade ljudi, ki bodo v prihodnost zrli z upanjem in energijo, da svoje želje in cilje tudi dosežejo.

Srečamo se z dilemo, kam usmeriti otrokovo energijo, katere dejavnosti so zanj primerne in koristne, kaj bi mu pomagalo na poti do sreče. Toda ljudje smo si tako različni, da bi včasih celo bratom in sestram težko pripisali, da prihajajo iz istega "gnezda". Zato receptov za usmerjevanje ne dobimo pri psihologu, zdravniku ali učitelju. Poiskati jih je treba kar pri svojem otroku. Nekateri uživajo v športu, drugi v igri, tretji v pogovorih, četrti v glasbi, prav vsi pa v plesu. Kar spomnimo se kake zabave ali poroke, na kateri smo bili skupaj s svojim najmlajšim. Komajda se je postavil na noge, a je že plesal skupaj z drugimi malimi korenjaki, ki jih je pravkar spoznal, in pri tem neznansko užival. Glasba je dandanes nepogrešljiv del vsakdana, saj jo slišimo doma, v službi, v avtu in vrtcu, celo v porodni sobi, ko se malček šele pripravlja na veličasten prihod v Svet. Glasba pomirja in mamice navdaja z upanjem in energijo, da lahko svojo težko nalogo tudi uspešno opravijo. Glasba malčke že navsezgodaj spodbuja k plesu. Že med nosečnostjo se plod odziva na glasbo, lahko bi rekli, da je to njegov prvi ples.

Ples je ključ do izboljšanja odnosov

Kar spomnimo se, kako včasih v šali rečemo, da nekdo pleše tako, kot mu igra žena. Veliko konfliktov med ljudmi je posledica slabe komunikacije in ne toliko razlik v mnenjih, stališčih ali vrednotah. Če smo na področju verbalne komunikacije še kolikor toliko lepo vzgojeni, pa signali nebesedne komunikacije pogosto vsiljivo sporočajo nekaj instinktivnega, nekaj notranjega, česar nismo znali pravilno kanalizirati ali izraziti. Največkrat je vsak konflikt pospremljen z močno in celostno nebesedno komunikacijo, z mimiko obraza, držo telesa, zvenom glasu in uporabo prostora. Obenem pa prav komunikacija omogoča, da ljudje zadovoljijo eno od svojih osnovnih potreb in želja – potrebo po druženju. Iz druženja pa vzniknejo prijateljstvo, ljubezen, erotika, strast in hrepenenje.

Dandanes imajo mladi veliko možnosti za navezavo stikov, saj je družba odprta, pretok izkušenj pa velik. Po drugi strani je svet vse bolj odtujen. Na eni strani so dobro prilagojeni mladostniki, ki uživajo v vseh koristih civiliziranega sveta, se zabavajo, družijo in se imajo nasploh lepo. Na drugi strani pa so tisti manj dejavni, bolj sramežljivi, vase zaprti in v osebnem življenju manj uspešni mladostniki. Poskušajo vse mogoče, da bi prodrli v svet, vendar jim ne uspeva. Vsi ti neuspehi nekatere še bolj odvrnejo od prvinske želje po druženju, navezovanju stikov in ljubezni. Nenadoma niso več mladi, svojih mladostnih želja pa niso izživeli, in tako mnogi dočakajo starost sami, brez obetov in idej, kako si v življenju najti osebo in intimen – ali vsaj prijateljski – odnos.

Za zdrav in uravnotežen duševni razvoj

V poplavi vrhunskih dosežkov pogosto pozabljamo, da bi moralo ukvarjanje s športom voditi predvsem do lastnosti in ciljev, ki so pomembni za otrokov zdrav in uravnotežen duševni razvoj, ne pa zgolj do vrhunskih dosežkov. Morda je prav ples šport, ki je lahko most med športom in življenjem. Zaradi značilnosti družabnega plesa je človek "prisiljen" spremeniti vedenjske vzorce, ki so mu že od nekdaj onemogočali, da bi dosegel želeno.

Sprošča in zbližuje 

Ples zahteva učenje spretnosti sporočanja, poslušanja in zbližanja s partnerjem, zahteva pa tudi podiranje mej v odnosih ter učenje sprejemanja prehajanja v partnerjev osebni in intimni prostor. Dejstvo je, da si ljudje partnerjev ne izbiramo le na osnovi vizualne podobe. Še veliko večji pomen ima barva glasu in predvsem dotik. Vsega tega je v plesu na pretek. In če razumemo, da nas glasba sili k dejavnosti, je ples izredno privlačna oblika rekreacije vse od otroškega obdobja do starosti.

Odpira naše meje

S plesom se učimo prihajanja v osebni prostor drugih. Prostor okrog sebe lahko razdelimo na javni, osebni in intimni. Predvsem osebni (od 50 do 80 cm) in intimni (od 0 do 50 cm) prostor je precej občutljiv. Če vanj poseže neželena oseba, se včasih odzovemo obrambno. To se dogaja v dvigalu, kjer je potnikom pogosto neprijetno, saj morajo zaradi prostorske stiske zožiti meje okrog sebe, to pa jih navdaja z napetostjo. Ples človeka na lep in nevsiljiv način spodbuja, naj odpre svoje meje in človeka, ki se mu zdi simpatičen in privlačen, povabi bliže. Zaradi nujnega telesnega stika so meje intimnega prostora pomembno zrahljane, kar oslabi obrambni odziv zapiranja pri bolj zaprtih posameznikih in tistih s slabim mnenjem o sebi. In kar je najpomembneje, te spremembe pri učenju plesa potekajo neboleče.

Poligon za učenje družabnosti 

Kljub vsemu je ples predvsem telesna dejavnost in zabava, zato ima naravo igre. Vsakršen nesporazum v medosebni komunikaciji, ko si je eden od plesalcev napačno razložil partnerjev signal, zaradi česar se je odzval (telesno ali verbalno) neustrezno, lahko opravičimo z igro. Tveganje je torej pri plesu znatno manjše kot v vsakodnevnem življenju. Vsi pa vemo, da je največkrat prav strah pred neuspehom oziroma zavrnitvijo glavni razlog, da si nekateri ljudje ne upajo začeti in pozneje vzpostaviti intimnega medosebnega odnosa. Ples torej ni zgolj rekreacija, pač pa tudi poligon za učenje družabnosti in razvijanja odnosa.

Seveda ples ne more namesto vas začeti dobrega partnerskega ali intimnega odnosa. Z njim tudi ni mogoče kupiti ljubezni. Lahko pa vam pomeni izjemno privlačno obliko športne rekreacije, ki bo poleg ustrezne krepitve telesne pripravljenosti in učenja veščin plesa pomagal zmanjšati strahove in olajšati navezovanje odnosov vsem, ki tega niso najbolj vešči. Pomagal vam bo ustvariti idealno okolje za razvoj odnosa tam, kjer iskrica že obstaja. Morda pa je iskrica že v vsakem od nas? Ne nazadnje se privlačnost ne razvije samo s pogledom, pač pa dokončno šele z dotikom med dvema. Za to pa imamo ples.

Čarobnost in pravljičnost glase

Težko je ostati miren, ko slišiš glasbo. Kolikokrat si ob poslušanju glasbe "dajemo takt" z udarjanjem noge ob tla ali s trkanjem prstov po mizi, kolikokrat se ob glasbi nevede zibljemo in se tako sproščamo. Glasba nas naravnost sili k plesu. Že starogrški pevec Orfej je s svojim igranjem in petjem prelisičil bogove in edini pobegnil iz podzemlja in stran od smrti, znano pa je, da se zvokom njegovega glasbila ni mogel upreti nihče, še drevesa in kamni ne, in da so plesali – hote ali nehote – prav vsi, ki so ga slišali igrati. Še danes je tako. Tisti, ki se tega zavedajo, vse življenje uživajo v glasbi in plesu.

Navdušimo mlade za ples

Uspehi naših plesalcev že leta razvijajo kulturo plesa, toda za to, da ples sprejmemo kot obliko rekreacije, bi bilo treba plesu odpreti pot iz plesnih klubov v šole. Predvsem pa moramo otroke navdušiti starši. Pobrskajmo v preteklost in se spomnimo, kako smo doživljali plesne začetke svojih malčkov. Nihče ne ve, ali bodo nekoč postali svetovni prvaki v plesu, a tudi če ne bodo tekmovalci, bodo plesali. Na valček in polko, ko bodo v rosnih letih iskali prijatelje na domačih zabavah in porokah starejših sorodnikov, na disko, rock ter novejše in moderne hitre ritme na prvih šolskih plesih, na balade pa takrat, ko bodo prvič zaljubljeni in bodo poskušali s tesnim stiskom pri plesu prvič skrivaj objeti svojo simpatijo, ne da bi tvegali zavrnitev.