Ceste so dolgočasne. Kaj potrebujem za tek po brezpotjih?

  • petek, 11. marec 2022

Je čas za spremembo v vaši tekaški rutini? Razbijte monotonost tekalnih stez, asfalta in pločnika z osupljivim razgledom, čistim zrakom in raznolikimi pokrajinami.

Verjamemo, da je tek po gozdnih poteh bolj zabaven in zanimiv kot tek po cestah. Naj bo tek po brezpotjih kot koristna izkušnja, ki vas bo fizično in čustveno obogatila, kajti dober je za vaše telo in tudi za vaš um.

Tek po mehkejših površinah, kot so gozdne poti, znatno zmanjša pritisk na sklepe, kar bi posledično pomenilo manj poškodb. Tek zunaj ceste zahteva tudi veliko več koncentracije in ravnotežja kot tek po asfaltu. Predvsem pa je tak tek preprosta in preizkušena metoda za izboljšanje duševnega zdravja in počutja.

Zakaj bi morali začeti teči?

Tek je fitnes vadba, ki je primerna za vse starosti in je preprosta tudi za začetnike. Pri teku je najbolj obremenjen spodnji del telesa, paziti pa moramo, da ga izvajamo pravilno.

Sklepi ne smejo biti preveč obremenjeni, pozorni pa moramo biti tudi na postopno večanje intenzitete. Napaka, ki jo stori veliko tekačev začetnikov, je, da začnejo prehiter tempo in pričakujejo preveč.

Cestni ali trail tek?

Glavna razlika med cestnim in trail tekom je predvsem v tehniki oziroma terenu. Trail tek ponuja velika bolj raznoliko tehniko, saj tečemo po razgibanem terenu in različnih podlagah.

Ravno zaradi razgibanega terena trail tek zahteva tudi več truda in ne nazadnje več potrpljenja, saj bomo ob začetku pretekli krajšo razdaljo, ki pa bo veliko bolj raznolika. Trail tek je najbolj vsestranski slog teka, ki pa zahteva veliko zbranosti in koncentracije. Ker se teče po vsestranskem terenu, je treba biti zelo pozoren in ves čas gledati pod noge ter nekaj metrov naprej.

Ker trail tek poteka tudi po gozdu in nemalokrat hribih, je treba paziti tudi na korenine – še posebej, če so spolzke – in kamne oziroma skale, saj ne tečemo v urejenem urbanem okolju, ampak v naravi.


Iščete pustolovščino?


Družbena omrežja nas konstantno vabijo na najrazličnejše lepe kraje – kamor pa iz takšnih in drugačnih razlogov ne moremo – zato je odlična oblika za potešitev naših želja potep v neokrnjen lokalni gozd.

Trail tek po neokrnjeni gozdni poti vam zagotavlja razgiban teren, sveže naravne vonjave, presenetljive čare različnih letnih časov in morda celo nekaj divjih živali.
Drevesa nenehno spreminjajo barvo. Sonce bo našlo nove poti skozi krošnje dreves. Zaradi dežja bodo poletno suhe poti postale prijetna pot, zvoki šumenja in veličastno petje ptic pa bodo poskrbeli za melodije, zaradi katerih bodo slušalke postale neuporabne. Trail tek v gozdu je blagoslov.

Priporočamo, da trail tek začnete, tako da naredite seznam poti, po katerih bi radi tekli, sproti pa si zapisujete, kje ste tekli ter kako vam je bila všeč pot. To je najbolj zanesljiv pristop, da doživite več spektakularnih stranpoti, in verjetno boste ugotovili, da je vaša nova najljubša pot skozi razgiban gozd.


Oprema za trail tek:


Tekaški copati
so eden od nepogrešljivih pripomočkov za tekaške športe. Vendar pa izbira primernega para tekaških copatov ni tako preprosta. Osnovne zahteve copatov so seveda zračnost in prileganje ter da ne drsijo in blažijo udarce.

Če tečete le občasno, je priporočljivo izbrati tekaške copate, da jih lahko nosite za vsakodnevno preživljanje prostega časa; če tečete vsak dan, lahko izberete podporne tekaške copate, ki so bolj udobni in vzdržljivi. Če pa se s trail tekom ukvarjate profesionalno, izberite profesionalne ultralahke tekaške copate, ki bodo pripomogli k izboljšanju tekaških zmogljivosti.

Predvsem je pomembno, da copati za trail tek ponujajo odlično blaženje ter ščitijo prste na vsakem terenu. Tak copat je tudi veliko bolj odziven in primeren za mokre in spolzke terene.

Bistvena razlika med copati za cestni in trail tek je v njihovi sestavi – copati za cestni tek so ponavadi izdelani iz lahkih materialov, medtem ko se copati za trail tek predvsem osredotočajo na podporo in zaščito stopal.

S pravimi tekaškimi copati bo tudi tek bolj učinkovit, izguba energije minimalna, užitek pa toliko večji!


Tekaška športna oblačila – udobna in fit športna oblačila so nujna oprema za tek. Navadna tekaška športna oblačila vključujejo hitro sušeče ali kompresijske hlače, vetrovke, športne nedrčke, nogavice in so na splošno odvisna od vremena in letnih časov ter vaših lastnih potreb.

Hitro sušeče spodnje perilo dobro vpija vlago in se hitro suši ter lažje izhlapi znoj. Je prva izbira za poletni tek.

Kompresijska oblačila lahko zmanjšajo nihanje mišic med tekom ter dajejo mišicam in sklepom dobro podporo in zaščito. Za nekatere profesionalne tekaške navdušence je to nujno.

Jeseni in pozimi je hladno, za tek pa je zato priporočljiva vetrovka. Primerna je tudi za nošenje po ogrevanju in vadbi. Notranji material je mrežast, udoben in zračen.

Tek brez profesionalnih športnih nedrčkov je slab in nagnjen k povešenju prsi. Na splošno izberite športni nedrček, ki je ergonomsko oblikovan in ima posebno oporo za pritrditev prsnega koša.

Tekaške nogavice – prileganje tekaških nogavic lahko močno vpliva na vaše udobje in izkušnje pri teku. Pri nogavicah za trail je pomembno, da vključujejo prezračevalni sistem, ki omogoča večjo zračnost in udobje. Poskrbite, da se vaše nogavice dobro prilegajo, zlasti pod stopalnim lokom in okoli pete. Izogibajte se nogavicam, ki vam zdrsnejo z nog ali se nagnetejo v športne copate, saj vas bodo med tekom drgnile, kar bo povzročilo grozljive mehurje. Če ste nagnjeni k žuljem, se odločite za debelejše tekaške nogavice ali jih preprosto podvojite.

Poleg osnovne opreme si nekateri teka ne predstavljajo tudi brez:

  • športnih slušalk,
  • športnih zapestnic,
  • tekaškega nahrbtnika,
  • trail tekaške palice.

Kot že omenjeno, trail tek zahteva večjo pripravljenost, ne samo fizično, ampak tudi organizacijsko, saj poleg dobre kondicije in prave opreme potrebujete tudi pravi nahrbtnik.

Brez prave namestitve tudi pri nahrbtniku ne gre

Z leti postaja trail tek vse bolj priljubljen in vse več ljudi teče na dolge razdalje, kar pa pomeni, da se med osnovno opremo uvršča tudi nahrbtnik, saj je priporočljivo, da imamo na dosegu roke tekočino, hrano z veliko energije (sadje, energijske ploščice, oreščki) pa tudi rezerven kos oblačila, če ga bomo potrebovali.

Prava izbira nahrbtnika za trail tek bodo gotovo nahrbtniki Radiglight, ki so oblikovani ergonomsko in se popolnoma prilegajo telesu, so izjemno lahki in imajo priročne ter preprosto dostopne žepe oziroma odprtine.

Nahrbtnik se mora tako tesno prilegati telesu. Ne sme se premikati in tresti z gibanjem.

Naj bo tek predvsem balzam za dušo in telo! Pa veselo tekanje!Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki