Koliko lahko trenirajo otroci

  • VT
  • petek, 08. november 2019
Nove smernice, koliko lahko trenirajo otroci, so strožje od doslej sprejetih priporočil ameriških pediatrov, ortopedov in drugih.
Nove smernice, koliko lahko trenirajo otroci, so strožje od doslej sprejetih priporočil ameriških pediatrov, ortopedov in drugih. (Foto: Shutterstock)

Ameriški športni strokovnjaki so sprejeli nove smernice, koliko lahko trenirajo odraščajoči otroci, da ne pride do poškodb in dolgoročnih zdravstvenih posledic.

Prvo priporočilo je, da naj se otroci ne ukvarjajo samo z enim športom oziroma naj specializacijo odložijo, kolikor je le mogoče. Poleg tega morajo imeti vsaj dva dni v tednu za počitek, enega samega športa pa ne smejo trenirati več kot osem mesecev na leto. Nove smernice priporočajo tudi, da otrok na teden lahko trenira toliko ur, kot je star, in da naj se ukvarja le z enim športom na sezono.

Strokovnjaki ugotavljajo, da ameriški otroci trenirajo preveč in se preveč specializirajo za en šport, zato je statistika zaznala rast števila poškodb in tudi psiholoških posledic na otroke (izgorelost in opuščanje športa). Pri tem pa raziskave kažejo, da zgodnja specializacija ne pomeni boljših športnih uspehov. Pri odraščajočih otrocih je pomembno upoštevati, da se njihove kosti in mišice še razvijajo, zaradi česar so bolj dovzetni za poškodbe in poznejše kronične zdravstvene težave.

Nove smernice so strožje od doslej sprejetih priporočil ameriških pediatrov, ortopedov in drugih.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki