Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Cres, Feldenkrais in pogovori s telesom

(Foto: International Feldenkrais® Federation Archive, Robert Golden)

Jesenska delavnica Feldenkraisove metode na Cresu združuje umik v naravo, čas zase in za učenje v prijetnem zavetju posestva Grmožaj (le nekaj kilometrov od Punta Križe pri Osorju, op. p.) ... Kakšna vabljiva ponudba, ki se ji je težko upreti, še posebej, če imaš čas, nekaj denarja in dobro voljo ali vsaj radovednost za kukanje v neznano. In krasen oktober, topli in sončni jesenski dnevi! Kako ne bi. Odločitev je bila sprejeta in prijava oddana.
Feldenkraisove metode dela na sebi ali s sabo seveda niso novost, gre za mojstra posebnega gibalnega sistema za vzpostavitev boljšega telesnega in duševnega počutja. Hudo pa je, če si človek, ki že vsaj tri desetletja prezira vsakršne novodobne gibalne ponudbe, vključno z jogo. Paleta tako imenovanih new age pristopov je nepregledna; tako kot v supermarketih je tudi na tem področju težavna izbira pravega ali dobrega ali ustreznega, kar te kot potrošnika pogosto stiska v kot in duši.

Ali izbereš vsega preveč in begaš z ene ponudbe v drugo (in za povrhu še bankrotiraš!) ali se preprosto zapreš in ne »vzameš« ničesar. Nobena skrajnost ni dobra, poleg tega veliko ljudi kritizira in se pritožuje nad novostmi, ki da so »slabe, za lase privlečene, prazen nič, nakladanje, vlečenje denarja«, čeprav jih sploh ne spoznajo od blizu. Preprosto, neodobravanje izražajo na pamet, kot se reče. Zato sem pogumno zagrizla v jabolko Feldenkrais in ni mi žal.

Prsni koš, glava in orientacija

Na delavnici smo se posvetili prsnemu košu, poziciji glave, očem in orientaciji v prostoru. »Prsni koš nosi najvitalnejše človeške organe, kot sta srce in pljuča, njegova gibkost je ključna za dihanje, zdravo hrbtenico, hkrati pa služi kot amortizer sklepom od kolen, stopal do zapestij,« je bil obetaven oris dela, še posebej za kadilko in osebo s slabo razvito telesno kulturo, če tako imenujem redno telesno dejavnost. Ena ura badmintona tedensko je premalo, za kolo pa se zdi že premrzlo (vsak izgovor pride prav).

Prečudovito posestvo na Cresu; dvonadstropna obnovljena stara hiša ima v pritličju veliko dnevno sobo s kaminom in lično knjižnico. Ogrevanje je talno, kar je idealno za razgibavanje na blazinah, postavljenih na tla. Nevenka Koprivšek, ena prvih, ki je v Sloveniji začela s prakticiranjem metode Feldenkrais, nas je najprej povabila, da stoje razmišljamo o svoji poziciji, dotiku tal, občutkih v prostoru in da poskušamo vizualizirati svoje okostje.

Najprej opazujemo svojo držo stoje, kako se prenašanje teže občuti v podplatih, kako se ravnotežje čuti v gležnjih, in potem potujemo z mislijo preko nog, kolen do medenice, preko hrbtenice, ključnice, vratu, do lobanje. Nenadoma sem se zavedla, da imam hrbtenico, ki se krivi in ravna od atlasa zgoraj, do trtice spodaj.

Pogovori s telesom

Mimogrede, bile smo samo udeleženke, ker v Sloveniji se moški še ne udeležujejo tovrstnih delavnic, medtem ko jih v tujini ni malo. Ko smo se ulegle na hrbet, smo se začele pogovarjati vsaka s svojo medenico. Nežno in prav počasi smo jo premaknile proti glavi in potem proti stopalom, ali sever-jug, kot je to imenovala Nevenka. Po treh, štirih gibih smo po pogovoru z medenico morale počivati in medtem vzpostaviti komunikacijo z ostalimi deli telesa.

Spraševale smo se, kako se telo dotika tal, kako jih čuti, s katerim delom telesa smo najbolj prizemljene in kje so praznine oziroma kje se telo, z zadnje strani, seveda, ne dotika tal. Ne, ni bilo bojazni, da bi zaspala ali da bi nastopil dolgčas, nenadoma sem namreč prav počasi začutila svoje telo in upam, da tudi ono mene. Po treh urah gibalnih pogovorov lahko začutiš neverjetno mehkobo, premikaš se z boka na bok in zazdi se celo, da si višji ali da bi kar poletel.


Štetje reber, muhe in plazenje

Naslednji dan smo štele rebra, dihale tako in drugače ter preganjale muhe, ki so že prvi dan zavohale prijazna in voljna telesa in se obnašale, kakor da jih vabimo nase. Predrzno so se pasle po nas, še posebej na od svetlobe svetlih delih teles, saj zunaj, na prostem ni bilo drobnice, da bi jih pregnale tja. Ne, niso bile dobrodošle, a pogovor, torej prijazno prepričevanje ali mahanje, da naj oddidejo, jih tudi ni zanimal. Morda so tudi one potrebovale svojo dozo Feldenkraisa.

Ja, baje s to metodo uspešno pomagajo konjem, če so »zategnjeni«. Zadnji dan smo se plazile po tleh kot dojenčki, ki to počnejo sproščeno in naravno, ne da bi jim povedali. Gibali smo se torej tako kot nekdaj, a smo na to pozabili, ker smo med odraščanjem prejemali nove in nove vzorce gibanja, premikanja ter jih sprejeli in so nevede postali del nas.

Lisičke!

Popoldne je bilo prosto, za ljubitelje nabiranja gob idealno, saj se je pod listjem na travnikih in pod grmi nizkih gozdnih površin posestva skrivalo veliko čvrstih lisičk. Mmmmm. Tistih, ki jih nismo pripravile v juhi in rižoti, smo sušile v pletenih pladnjih pri kaminu. Dopoldanske vaje so nas zmehčale, lažje smo čepe ali upognjene nabirale oranžne priboljške. Feldenkrais namreč pomaga pri vsakdanjih gibih, a tudi inštrumentalistom, športnikom in igralcem.

Feldenkraisova metoda dobiva tudi med znanstvenimi krogi vedno večjo potrditev. Najnovejša odkritja v nevroznanosti se ukvarjajo z odnosom med umom, možgani in gibanjem. Vedno več jih ugotavlja, da se možgani s sveže ozaveščenimi gibalnimi vzorci lahko preoblikujejo in ustvarjajo nove povezave med nevroni, oziroma skupinami nevronov. Z njimi pa se ustvarjajo tudi novi miselni, čustveni in gibalni vzorci, ne glede na starost ali psihofizično kondicijo posameznika. Ne gre drugače, s Feldenkraisom se bova po novem redno srečevala ...

(podpis)
Zadnji dan smo se plazile po tleh kot dojenčki, ki to počnejo sproščeno in naravno, ne da bi jim povedali. Gibali smo se torej tako kot nekdaj, a smo na to pozabili, ker smo med odraščanjem prejemali nove in nove vzorce gibanja, premikanja ter jih sprejeli in so nevede postali del nas.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

feldenkraisova metoda

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.