Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

DNK »kriva« za odpor do telovadbe

Za to, da vas ne vleče v telovadnico ali na trim stezo, morda ni kriva vaša šibka volja, ampak vaš DNK.
Za to, da vas ne vleče v telovadnico ali na trim stezo, morda ni kriva vaša šibka volja, ampak vaš DNK. (Foto: Shutterstock)

Za to, da vas ne vleče v telovadnico ali na trim stezo, morda ni kriva vaša šibka volja, ampak vaš DNK, če je verjeti nizozemskim znanstvenikom, ki so svojo raziskavo objavili v reviji Psychology of Sport and Exercise.
Do tega zaključka so prišli po analizi podatkov, ki so jih leto in pol zbirali od nekaj sto parov dvojčkov, starih od 12 do 25 let. Kljub splošno znanemu dejstvu, da vadba dviguje razpoloženje, se je pokazalo, da so med ljudmi precejšnje razlike v intenzivnosti doživljanja zadovoljstva med telesnim naporom in po njem. Potem ko so upoštevali vrsto parametrov, so izračunali, da geni lahko vplivajo na kar 37 odstotkov razlike pri subjektivnem doživljanju zadovoljstva s telovadbo.

Potrdilo se je, da so k vadbi najbolj nagnjeni ljudje, ki tudi sicer najbolj uživajo v telesni aktivnosti. Znanstveniki so prepričani, da bodo njihove ugotovitve pomagale pri osmišljanju vadbenih programov, posebej prilagojenih za telesno nezadostno aktivne ljudi.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

redna telesna dejavnost , dnk

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.