Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z žolčem in želodcem in konopljino olje


Vprašanje:

Spoštovani dr. Košorok!

Imam vprašanje vezano na težave z žolčem in prebavnimi motnjami pri starejši ženski. Gospa je stara 94 let in ima težave z žolčem, ta več ne deluje normalno. Dodatno so tu težave s prebavo. Zanima me, če ta gospa lahko uživa manjše količine (čajno žličko zjutraj) konopljinega ali orehovega olja, ki bi lajšale prebavne težave, ampak posledično je tu težava pri žolču, ki pomaga presnavljati maščobe. Je v tem primeru kakšna opcija jemanja tega olja, ali se to v celoti odsvetuje?

Hvala za pomoč!

Odgovor:

Spoštovani!

Zadnje čase so v modi razna olja, predvsem orehovo. Upam, da konopljino nima kakih "stranskih" učinkov. Pri žolčnih kamnih je olivno olje že od nekdaj veljalo kot čudežno sredstvo, ki odstranjuje kamne. Bolniki so v blatu opazili kepe, ki so izgledale kot kamni. Če spiješ veliko olivnega olja na enkrat, kar v laični javnosti velja kot učinkovito, se v prebavilih naredijo milnate kepe, ki dajejo vtis nekakšnih kamnov. Seveda se strokovno s takšno terapijo ne moremo strinjati. Kakšna žlička naravnih olj je vsekakor koristna, ker vsebujejo različne snovi v sledovih, ki so koristne za organizem. Resno zdravljenje žolčnih kamnov pa je lahko samo strokovno.

Pri tako stari gospe bi vsekakor morali upoštevati njeno splošno zdravstveno stanje in resnost težav, ki jih takšni kamni povzročajo. Če gre za vnetje je treba biti zelo previden. Lečeči zdravnik bi se moral odločiti, ali bi se v takem primeru pogovarjal tudi o kirurškem posegu, ki se danes dela laparaskopsko. Gotovo gospa že ima ultrazvočni izvid, ki razjasni, ali gre za drobne ali velike kamne. Drobni kamni lahko potujejo naprej in povzročajo večje težave, predvsem je nevarno vnetje trebušne slinavke in zlatenica. Večji kamni pa dražijo steno žolčnika in zaradi vnetja lahko povzročijo, da kamni predrejo žolčnik in se izločijo naprej v črevo. Spominjam pa se tudi, da smo operirali gospo, ki je imela velike žolčne kamne, ki so zaradi draženja povzročili rakasto spremembo žolčnika.

Vprašanje, ki ste mi ga postavili sicer ni proktološko, je pa zanimivo in sem se potrudil, da vam odgovorim.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.