Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zakaj je konoplja/marihuana ilegalna ?


Vprašanje:

Tole vprašanje me muči, odkar sem sem začel uživati to prelepo rastlino. Vse skupaj se je začelo, ko sem obiskoval  1. letnik srednje šole. Takrat sem kot prvo in edino "drogo" probal konopljo (v čisti obliki brez tobaka in alkohola). Trend konoplje se mi je zdel zelo spiritualističen in rastlina je prejela precej moje pozornosti.  Končno sem se začel zanimati za "tehnične" podatke o konoplji in odkril, da si rastlina sploh ne zasluži biti ilegalna, že samo zaradi industrijske rabe (papir, gorivo, hrana itd.) in tudi kot zdravilo (proti bolečinam, glavkomi, slabost, rak, MS itd.). Sedaj so se razmere spremenile (oz. so se že pred štirimi letimi), saj sem spoznal, da se ljudje večinoma pretvarjajo, da vedo vse o drogah in hočejo delovati učeno, ampak si s tem samo povečujejo svojo jamo.  Za novo leto sem obiskal "obljubljeno deželo" - Nizozemsko.  Imel sem priložnost doživeti družbo, ki se je povzpela nad raven srednjeveških bebcev. Seveda tudi oni niso popolni, ampak se temu zelo približujejo (to bodo, ko bodo legalne vse droge, evtanazija itd.).

V bistvu me zanima le eno: naj mi ljudje, strokovnjaki medicine, naši kolegi v parlamentu, dajo en DOBER razlog, zakaj naj bi bila konoplja še naprej ilegalna. Sam bom predstavil nekaj razlogov z določenimi protiutežmi.

1.  Konoplja škoduje zdravju. Tole že ne more biti dober razlog, ker je dokazano (WHO), da je konoplja bistveno manj nevarna kot alkohol in tobak (v 6000-ih letih se ni pojavil noben smrten primer). Seveda pa obstajajo še drugi strupi, ki nas ogrožajo, vseeno pa to ni razlog, da je jaz kot posameznik,  ne bi smel uporabljati. Pa naj še dodam, da THC (aktivna snov) sam po sebi ni nevaren v kakršnem koli pogledu. Na neki izraelski univerzi so celo ugotovili, da je zelo dober antioksidant.

2. Konoplja vodi v odvisnost. Tudi ne bo držalo popolnoma, kajti vse lahko vodi v odvisnost (od sladkorja naprej). Še vedno pa ne povzroča telesne odvisnosti (moram omeniti, da ne poznam nobenega uporabnika konoplje, ki bi doma tepel ženo in/ali otroke; ljudi, ki trpijo zaradi posledic zlorabe alkohola je v Sloveniji  vsaj 400.000). Pojavljajo se tudi hipoteze, da konoplja vodi k uporabi drugih-težjih drog. Ta hipoteza temelji na tem, da so uporabnike težkih drog vprašali, katero ILEGALNO drogo so najprej preizkusili, ampak večina jih je najprej poskusila kofein, nikotin, alkohol, ki so, kot vemo, prav tako droge. Dodajam pa še mojo varianto o tej hipotezi: vzamemo vzorec 100 uporabnikov trdih drog in jih vprašamo, katero drogo so prvič vzeli. Verjetno bodo odgovorili, da konopljo. Sedaj pa vzamemo vzorec 100 uživalcev konoplje in jih vprašamo, koliko jih je poskusilo druge droge (izključimo nikotin/kofein/alkohol) in pritrdilno jih bo odgovorilo le nekaj izmed njih.

3. Ljudje, ki služijo na račun ilegalnosti konoplje: - dilerji (morda zato nekateri naši poslanci zagrizeno zagovarjajo prohibicijo) - farmacevtske firme (konoplja je zelo dobro (in poceni) zdravilo, ki si ga lahko vsak vzgoji doma) - lesna/papirna industrija (koliko gozda bi lahko rešili s konopljo? V drevesih je največ 30% celuloze, ki je uporabna, pri konoplji pa se ta številka povzpne na 70%.)

4. Zakaj trenutna prohibicija ne dela oz. zakaj prohibicija sploh ne dela: situacija je zelo kompleksna. V štiridesetih letih dvajsetega stoletja je bil na Zemlji le en procent uporabnikov mamil, ko pa se je uvedla prohibicija je številka hudo narasla. Ko bodo ljudje spoznali, da prohibicija ne dela, bomo morda lahko živeli v pravi svobodi - svobodi lastnega odločanja. Seveda pa ne moreš pustiti vsem ljudem prostega dostopa do mamil, o tem sem še jaz prepričan. Toda če bi vsakega, ki si želi uživati mamila uvedli v program osveščanja na lastne stroške in mu nato pustili osebno izbiro in dostop do najboljše "robe", kjer je kvaliteta preizkušena in so eliminirane možnosti zastrupitve z drugimi substancami, bi bilo drugače. Problemi prohibicije: dostop do mamil imajo vsi, kajti promet z njimi ni kontroliran. Zatiskanje oči (sedanja situacija) pa ne pomaga preveč.

Mamila so vedno bila in bodo tukaj tudi ostala. Zavzemam pa se za strogo omejitev starostne meje (vsaj 18 let, oz., ko bo človek dozorel (fizično in psihično) in obvezen pregled pri zdravniku in psihiatru; to bi moralo veljati tudi za alkohol in cigarete. Problematična je tudi čistoča mamil. Ko nekdo kupi mamilo na črnem trgu, ni nikoli prepričan, kaj je sploh kupil. Če bi bila vsa mamila legalna (tudi heroin), bi se prevelike doze (OD) in smrti minimalizirale (če ne izničile). Prohibicija je v osnovnem paradoksu s pravico do osebne svobode.

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Napisali ste kar zelo obširno razmišljanje, ki naj bi prepričalo o nujnosti čim prejšnje legalizacije konoplje. Seveda je najbolj razširjena droga pri nas alkohol in nikotin, najprej te zasvoji nikotin, ki je nahitreje zasvojljiva droga, nato sledijo trde droge, opiati, tudi analgetiki, pomirila, alkohol, marihuana je bolj proti koncu lestvice.

V klinični praksi strokovnjaki opažamo pri kadilcih/kadilkah marihuane čedalje bolj prisoten sindrom brezvoljnosti, nezaintersiranosti, kronične brezciljnosti, če se pojavi intenzivna raba marihuane že v OŠ ali srednji šoli, take osebe dosežejo bistveno manjše uspehe v nadaljnjem življenju. Te osebe imajo manj ciljev v življenju, so manj prodorne, zelo pogosto pa poleg tega začnejo zlorabljati alkohol, pa tudi trde droge. Govorim splošno! Upam, da ste me razumeli in da upoštevate dejstvo, da imam več kot 20 letne klinične izkušnje z odvisnimi osebami.

Srečno!