Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Luskavica ali lupus?


Vprašanje:

Pozdravljeni,

Po obrazu imam rdeče lise, po slikah sodeč so podobne metulčku, tako kot pri luposu. Toda lise imam tudi po čelu in pri obrveh in malo pod sencami in za ušesi. Te lise me srbijo, če pa se namažem s kremo, me pa pečejo. Zjutraj imam obraz ves v luskah. Ko si umijem lase, imam po sušenju ali naslednji dan, po lasišču in ob robu lasišča iste bele luske in lasišče me srbi. Te bele luske so včasih kot kepice in imam jih tudi po notranjosti ušesa. Izpadajo pa mi tudi lasje. Je to bolj podobno luskavici ali luposu?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni, po vašem opisu sodeč si upam reči, da ne gre za lupus ampak ali - verjetneje- za seboroični dermatitis ali pa obliko luskavice.

Svetujem vam, da obraz umivate z "milom" ph 5,5 -6 in zatem uporabite Oronazol kremo, ki jo dobite v lekarni. Poizkusite uporabiti Oronazol šampon za lasišče. Uporabljati ju morate vsaj teden dni, da vidite učinek.
Imamo še veliko lokalnih sredstev, ki lahko odpravijo ali zmanjšajo pojavljanje takih kožnih sprememb. Seveda je zdravljenje individualno prilagojeno. Priporočam pregled pri dermatologu.

Lep pozdrav!

Opomba uredništva:

Vprašanja lahko zastavite tudi drugim Vivinim zdravnikom in strokovnjakom -  kliknite tukaj - na Viva strokovnjaki.

 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.