Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Je za težave kriva ščitnica?


Vprašanje:

Pozdravljeni,pred petimi leti sem zbolela zaradi povečane ščitnice in sem bila zdravljena z radiojodom, od tistega časa nisem imela nobenih posebnih težav. Zadnje čase pa imam napade močnega glavobola podobno je migreni, vendar pride iznenada in zraven mi postane slabo. Ko izbruham in vzamem tableto, izgine kot da ni nič bilo, samo utrujena sem. Tudi na splošno se počutim slabše, nimam energije. Čeprav sem aktivna, sem se v 1 mesecu zredila za 5 kg. Imam probleme s prebavo in hrbtenico. Zanima me, če je to povezano s ščitnico. Za vaš odgovor se najlepše zahvaljujem.

Odgovor:

Spoštovana,

ščitnica je v telesu zelo pomembna žleza, saj nadzoruje metabolizem. Če ste bili zdravljeni z radijodom, so vam s tem "zažgali" ščitnico, da ne dela preveč, zato  morate jemati nadomestne hormone. Pri tem je treba občasno kontrolirati nivo ščitničnih hormonov v krvi, da preverimo, če so prisotni v mejah normale. Če jih je preveč, hujšamo, se tresemo, imamo driske in nam razbija srce, torej "kurimo". Če jih je premalo, se redimo, smo utrujeni, lahko izostane menstruacijski ciklus..., torej kiberniramo.

Seveda so vaše težave lahko posledica motenega delovanja ščitnice, ni pa nujno, saj so tako splošne, da so vzroki lahko tudi drugje: preobremenitve, telesne in psihične, kakšno kronično vnetje... Zato pot pod noge k osebnemu zdravniku, da preverita nivo ščitničnih hormonov v krvi in prilagodita dozo zdravil. Če pa je ta prava, bosta v pogovoru in s preiskavami verjetno našla kak drug vzrok vašim težavam. Če ne, se pa oglasite.

Lep pozdrav!