Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Alkoholik - kam se lahko obrnemo po pomoč?


Vprašanje:

Pozdravljeni ! Imam eno vprašanje, ki zadeva mojega prijatelja. Star je 18 let in ima še mlajšega brata in sestro ter mamo. Njegov oče, ki mu reče lahko le še biološki oče, zelo veliko pije. Pravi, da jih že dolgo maltretira na psihičini ravni. Radi bi ga napotili do psihiatrične bolnišnice, vendar sam ne bo nikoli šel. Posredovala je že policija, Center za socialno delo in je povsod isto, dokler ni v igri fizično nasilje, ne naredijo nič. Zanima me, kam bi se lahko obrnil, ker resnično več ne ve kaj naj naredi, ker je že tudi sam psihično na tleh zaradi tega. Ve, da bi mogel oče na zdravljenje, vendar, če se sam ne pripravi do tega, ga ne bo mogel nihče drug. Hvala za pomoč in lep pozdrav!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni,

hvala, da ste nam zaupali prijateljevo stisko in da mu poskušate pomagati.
O ravnanju prijateljevega očeta popolnoma pravilno razmišljate - odločitev za zdravljenje in spremembo obnašanja mora sprejeti sam. Drugo je seveda vprašanje, kako zaščititi otroke in njihovo mamo, ki so žrtve njegovega ravnanja. Zakon o preprečevanju nasilja v družini po novem omogoča, da se umakne iz družine nasilneža in ne več žrtev, kot je bilo do nedavnega. To je res pogojeno z nasiljem, vendar pa ne samo fizičnim, temveč tudi psihičnim. Lahko se izreče tudi ukrep prepovedi približevanja določeni osebi ali kraju - za določeno obdobje. Center za socialno delo je pristojen, da ukrepa v primeru nasilja v družini, kjer so otroci še mladoletni. V kolikor so mladoletni, naj se družina obrne na pristojni CSD oz. na koordinatorja za nasilje v vaši regiji, sicer pa na pristojno policijsko upravo, ki je dolžna ukrepati tudi v primeru psihičnega nasilja.

V vsakem primeru se obrnite na nevladne organizacije (Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS telefon, Ženska svetovalnica idr.), kjer bodo stiski vašega prijatelja prisluhnili in tudi ustrezno ravnali – imajo znanje in izkušnje za zaščito žrtev nasilja in za pomoč nasilnežu. Prvo je seveda potrebno poskrbeti za varnost celotne družine, poleg tega pa jim nuditi tudi svetovalno-terapevtsko pomoč za razreševanje stisk in travm, ki jih je povzročil nasilen odnos.
Upam, da bo družina dobila ustrezno pomoč in zaživela brez nasilja.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal