Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Cista na ledvici in čaji za čiščenje telesa


Vprašanje:

Pozdravljeni! Zanima me, ali je cista na ledvici res lahko klinično nepomembna? Meri 24 mm in me skoraj vsakič zaboli, ko na hitro in močno potegnem sapo v sebe. Bila sem tudi na biokemijskih preiskavah in imam vrednost sečnine povečano na 8,5 (1,7-8,3) in LDL holesterol povečan na 3,6 (2,0-3-5). Na UZ trebuha je bilo tudi ugotovljena začetna steatoza jeter, mehur v redu. Imam močno povečano telesno težo (104 kg), zato sem v mesecu dni shujšala 4 kilograme. Ali zaradi ledvic in jeter lahko pijem mleko in pa razne čaje, ki čistijo telo? Pijem koprivov čaj. Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,

Cista, kot jo opisujete je običajno naključna najdba na ultrazvočni preiskavi in praktično nikoli, če gre za t.i. enostavno cisto ne povzroča težav. Zelo verjetno bolečine, ki jih opisujete nimajo nobene zveze z najdeno cisto.

Glede drugega vprašanja o pripravkih za čiščenje telesa za večino teh pripravkov velja, da so neškodljivi, vseeno je pa potrebna pozornost, saj so bili pred časom v Evropi na tržišču tudi čaji, ki so vsebovali kakšno sestavino, ki je dejansko povzročala bolezni in je zaradi nekega takšnega čaja pred par leti v eni "razvitejših" evropskih držav kar nekaj ljudi pristalo zaradi takšnih pripravkov tudi na dializi zaradi ledvične odpovedi. Torej, z razumom uporabljajte pripravke za čiščenje telesa, preglejte kaj vsebujejo in se po potrebi posvetujte s svojim zdravnikom. Predvsem pa skrbite za zdrav življenjski slog, uživajte uravnoteženo in zdravo prehrano in skrbite za redno in ne pretirano temveč postopno rekreiranje. Ne hujšajte hitro temveč zmerno in na dolgi rok!

Lep pozdrav!

asist. dr. Janko Kovač, dr. med.

Neaktiven

asist. dr. Janko Kovač, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.