Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečina v prsnem košu


Vprašanje:

Spoštovani! Pred dvema mesecema se mi je v prsih pojavila pekoča bolečina. Predvsem jo čutim po levi strani prsnega koša, ko želim raztegniti zgornjo levo stran telesa z nagibom v desno. Pojavilo se je tudi oteženo dihanje, ki pa je za trenutek izginilo, nato pa se znova pojavilo. V tem času sem bil tudi že v hribih, na kolesu, skratka fizično kar nekaj aktiven. Obiskal sem zdravnika, ki me je napotil na slikanje pljuč, odvzem krvi, spirometrijo in h kardiologu na EKG pregled. Vsi izvidi so bili dobri. Po njegovem naj bi šlo za vnetje kostno-vezivno-mišične posode prsnega koša. Kakšno je vaše mnenje? Ali mi lahko kaj več poveste o tem, koliko časa traja, priporočila? Živim zelo zdravo, ne pijem in ne kadim, veliko se ukvarjam z različnimi športi (plezanje, veslanje, kolo, tek, potapljanje). Prosim za vašo pomoč in hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Bolečina v prsnem košu je najpogosteje kostno mišična, srčna (angina pektoris) zaradi vnetja reberne mrene. Drugi vzroki so redki. Glede na podatek, da vas boli pri gibanju, gre najverjetneje za kostno mišično bolečino. Tudi podatek, da dobro prenašate fizične napore, ne govori za srčni ali pljučni vzrok.

V večini primerov mišična bolečina v dveh mesecih preneha. Pomagamo si z mazili, toploto, fizioterapijo.
Svetujem, da ponovno obiščete svojega zdravnika, ker so težave še vedno prisotne. V poštev pride dodatna diagnostika kostno mišične bolečine ali morebiti tudi drugega vzroka, ki ga ne moremo povsem izključiti.

Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.