Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Cista na jajčniku in izcedek iz nožnice


Vprašanje:

Spoštovana, ginekologinja je z ultrazvočno preiskavo videla, da imam cisto na jajčniku, ki jo bo potrebno operirati. Imam tudi izvide od urgente ginekologinje. Bi pa vas prosila, če mi lahko razložite kaj pomeni ta izvid: st.gyn: zunanje spolovilo in nožnica bp, v nožnici obilo vodenega izcedka, porcija drobna, gladka, bp, uterus droben, palp. v mali medenici pred maternico tipna premakljiva, elastična rezistenca, ki ob palpaciji boli. vuz. uterus droben, velikosti 51X30 mm, endometrij tanek, pred uterusom bolj na desni strani leži 12X10X6 cm velika hipoehogena formacija gladkih robov brez vključkov, zdi se, da leži ob desnem ovariju, ki je velikosti 4 cm, L ovarij morfološko bp, velikosti 25 mm. V cd ni proste tekočine. dg. cystis adnexorum dex permagna kolpitis.
Zanima me kaj ta izvid pomeni -  uterus droben? Ali je poleg ciste še kaj narobe? Ali to lahko vpliva na plodnost? Sprašujem pa tudi zaradi izcedka. Pred pregledom na hlačkah ni bilo vidno nobenega izcedka, ga je pa ginekologinja opazila šele pri pregledu. Dobila sem vaginalne globule, sedaj je 3 dni odkar sem vzela zadno globulo, vendar opažam izcedek, ki je brez vonja, gost, bele barve, srbečice ni, peče me tudi ne. S spolnimi odnosi sem prekinila po nasvetu ginekologinje. Pa še nekaj: meni se že nekaj časa vrti in me zanima, če je možno da je to zaradi ciste? Za odgovor in vaš čas, se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Odgovor:

Pozdravljeni,
ciste na jajčnikih niso tako redke. Včasih cista lahko sama poči. Če pa je vaša ginekologinja ugotovila tako veliko cisto, je prav, da se naredi laparoskopija in se cista odstrani in se histološko pogleda, saj samo UZ ne more ugotoviti za kakšno vrsto ciste gre. Ponavadi se jajčnik ne odstranjuje, razen v izjemnih situacijah. To naj ne bi bila ovira za zanositev. Dober laparoskopist vam bo ta poseg lepo naredil in se ne bojte.Vrtoglavica s cisto nima zveze. Izcedek iz nožnice je ponavadi posledica vnetja. Glivično vnetje se pogosto pojavi, če nam pade odpornost organizma, ob prehladu, včasih pa je izcedek lahko tudi posledica nepravilnega hormonskega delovanja, kar je pri cisti tudi možno. Lep pozdrav!
 Zdravka Koman Mežek, dr. med.

Aktiven

Zdravka Koman Mežek, dr. med.

Ginekologija in porodništvo Rak Spolne bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal