Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Anksioznost


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni! Stara sem 29 let in sem mamica treh otrok. Lansko leto so mi odkrili anksiozno motnjo in mi predpisali antidepresive, imela sem tudi hude panične napade. Sedaj jemljem enkrat na dan omenjeno zdravilo. Počutim se veliko bolje, ampak še vedno imam enkrat na teden, kdaj tudi večkrat nenavadne občutke. Zdi se mi, kot da imam čudno glavo, da slabo vidim, da je moja glava težka, boli me vrat in imam občutek, kot da bom padla, saj moje roke in noge nimajo moči. Ne upam si zapustiti stanovanja, bojim se voziti avto, ker se bojim, da bom padla v nezavest. Psihiatrinja mi je rekla, da je to normalno. Poskusila sem tudi z bioenergijo in metodo EFT, a ni nič boljše. Ne vem, kaj naj še poskusim. Bom še kdaj normalno živela? Zanima pa me tudi, ali bi bilo boljše jemati zdravila zjutraj (sedaj jih jemljem zvečer)? Najlepša hvala za vsakršno pomoč!

Odgovor:

Gospa, lepo pozdravljeni.

Poskušam razumeti vašo stisko, stisko mlade mamice, v obdobju življenja, ki zahteva od vas veliko, morda tudi preveč. Verjamem, da je stiska toliko hujša, ker želite biti aktivno udeleženi pri vzgoji in odraščanju svojih otrok.
Na podlagi znanja in izkušenj, ki jih imam z delom s klienti, ki so trpeli zaradi anksioznosti in depresivnosti, verjamem, da gre za težave, ki so rešljive in da je ponovno zadovoljujoče življenje mogoče. Pomembno je, da ste prevzeli aktivno vlogo pri reševanju svojih težav. Dobro je, da poleg medikamentozne terapije (prosim, da se glede zdravil in njihovih učinkov posvetujete s psihiatrinjo), vzporedno, iščete tudi druge oblike pomoči. Sama bi vam svetovala psihoterapevtsko pomoč, ki vam bo pomagala rešiti vzroke za nastale težave (zdravila zdravijo oz. blažijo zgolj simptome) in najti bolj zadovoljujoče načine tešenja psihičnih potreb, kar je nujno za dobro duševno zdravje. Metoda EFT je lahko zelo uporabna tehnika, sama jo uporabljam zlasti v primerih, ko imajo klienti močno izraženo telesno simptomatiko.
V kolikor bi se želeli z menoj osebno pogovoriti, me ponovno kontaktirajte. Želim vam, da bi lahko čim prej polno in zadovoljno uživali s svojo družino. Morda je težko razumeti, vendar pa so lahko ravno težave z zdravjem priložnost, da se posvetimo sebi in zaživimo bolj zadovoljujoče. Vse dobro!
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal