Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečine v nogah


Vprašanje:

Že kakšen mesec imam bolečine v mišicah nog, od kolena navzdol. Občutek teže v nogah, bolečina ni neznosna, je pa vedno prisotna, bolj v levi nogi, ki občasno tudi malo oteka. Trenutno prebolevam drisko, ki traja že štiri dni. Danes sem obiskala osebnega zdravnika, ki mi je dejal, da je najbrž virus in, da so bolečine v nogah mogoče povezane s tem. Krvna slika je dobra, tudi maščobe in sladkor. Prosim za vaše mnenje, kaj lahko storim, da odpravim bolečine v nogah? Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

boleče noge so včasih kar huda zagonetka. Vzrokov zanje je zelo veliko: bolečina je lahko povezana s težavami v hrbtenici, lahko gre za bolezni ožilja, tako tistega, ki kri dovaja v noge- arterije, kot tistega, ki kri odvaja- vene. Lahko gre za obolenje živčevja, lahko tudi za motnje v določenih sestavinah krvi (elektroliti...).

Žal niste napisali, koliko ste stari in, če imate še kakšne druge bolezni. Glede na tip bolečine bi bolj mislila, da gre za kako motnjo venskega ožilja, zlasti če noga oteka. Ali veliko sedite ali stojite?

Vidite, toliko je vprašanj, ki bi jih najlažje rešili v osebnem pogovoru. Prepričana sem, da boste o tem spregovorili z vašim osebnim zdravnikom. Ta vam bo verjetno opravil še kakšne analize krvi (elektroliti-kalij?) in preglede, če težava ne bo minila.

Sami pa lahko storite za svoje noge največ. Čimveč hoje, ne stati na mestu, ne sedeti s prekrižanimi nogami..., zvečer pa kopeli izmenjaje mrzla in topla noga. Na koncu naj zapišem, da otekanja nog ni za zanemarjati. V vašem primeru, ko oteka samo ena, je potrebno s kliničnim pregledaom ali še kako drugo preiskavoo izključiti bolezen globokih ven (tromboza).
Vse dobro!