Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Brazgotine po noricah


Vprašanje:

Spoštovana dr. Adamič,

sem mamica dveletne punčke, ki je na začetku decembra prebolela zelo hudo obliko noric. Predvsem po telesu (po trebuščku, hrbtu) ji je ostalo veliko pikic (ena zraven druge), ki so malce upognjene navznoter in brez pigmenta. Ali bodo ostale? V lekarni so mi svetovali uporabo kreme za preprečevanje brazgotinjenja. Ali so na voljo še kakšni drugi preparati ali terapije?

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovana,

vsaka rana, pa naj nastane zaradi poškodbe, opekline, kirurškega posega ali okužbe, pomeni prekinitev kontinuitete posameznih plasti kože in včasih tudi pod njo ležečih tkivnih struktur. Sprva rana zakrvavi; nastane tako imenovani tromb. Telesne strukture prejmejo "signal", da je treba rano zaceliti - prizadeti predel oteče in občutimo bolečino. Celjenje se nadaljuje, nastanejo vezivna vlakna, ki se sčasoma formirajo v brazgotino, ki izpolni prekinjeno vrzel v koži. Idealna brazgotina je tista, ki leži na ravni kože in je bleda, tako da se "staplja" z okoliško kožo. Nekatere brazgotine so vidnejše in moteče zaradi različnih dejavnikov, ki vplivajo na njihovo nastajanje: starost, spol, lokalizacija na telesu, presnova, prirojene konstitucijske lastnosti, hormonske spremembe ...

Po prebolenih noricah na mestih, kjer so bila žarišča, ki jih je oboleli razpraskal in pri tem sekundarno okužil, nastanejo uleknjene brazgotine z ostrimi robovi. Prav zato dermatologi svetujemo, da nego prizadete kože z antiseptičnimi kopelmi in mazanjem z antibiotičnimi sredstvi. Omenjate tudi svetlo obarvane lise - takšne spremembe v pigmentaciji so lahko posledica kakršnegakoli kožnega vnetnega procesa. Zelo verjetno je, da se bodo lise po nekaj mesecih spontano obarvale.

Kadar so prizadeta mesta nekoliko uleknjena, gre najverjetneje za atrofične (uleknjene) brazgotine; kožni pokrov je stanjšan in pod ravnjo okoliške. Običajno so takšne brazgotine svetleje pigmentirane ali nekoliko modrikaste.Za nastajanje vsake brazgotine velja, da je to dinamičen proces, saj se oblikujejo več mesecev, največ leto dni - v tem obdobju se brazgotinsko tkivo oblikuje, dozoreva. To je tudi obdobje, ko lahko z redno uporabo sredstev proti brazgotinjenju delno pripomoremo k oblikovanju čimbolj primerne brazgotine.

Žal večina metod prav pri uleknjenih brazgotinah ni kaj prida učinkovitih. Naj omenim metode, ki so nam na voljo:
  • Redno masiranje (vsaj enkrat na dan od 10 do 15 minut več mesecev) s katerim od sredstev za preprečevanje brazgotinjenja (Kontrakel, Kontraktubex, Mederma). Uporabite lahko tudi obliže (silikonske ali nesilikonske) proti brazgotinjenju. Na voljo so v nekaterih specializiranih trgovinah z medicinsko opremo in v lekarnah. S takšnimi ukrepi je treba začeti čim prej, takoj ko se ranice zacelijo in kraste odpadejo. Z redno masažo ali uporabo obližev brazgotino mehčamo. Če nimate nobenega od naštetih sredstev, zadošča tudi redna masaža z mastnim negovalnim mazilom, denimo z Bepanthenom.
  • V zgodnji fazi nastajanja brazgotine, dokler je še rožnato obarvana, jo je mogoče omiliti z vaskularnimi laserji, denimo s pulzirajočim dye laserjem, z nd-yag laserjem, z laserjem KTP ali s tehnologijo IPL.
  • Pozneje, ko je brazgotina oblikovana, pride v poštev uporaba tako imenovanih polnilcev. V uleknjeni del brazgotine dermatolog ali plastični kirurg vbrizga snov, na primer silikon, kolagen, hialuronsko kislino ali lastno maščobo in s tem naredi brazgotinico manj opazno, saj se njena raven približa ravni okoliške kože. * Razliko med neprizadeto kožo in uleknjenim mestom - brazgotino je mogoče nekoliko zgladiti tudi ob pomoči CO2 ali er-yag laserja ali radiokirurške ablacije. Podoben učinek je mogoče doseči tudi z dermabrazijo, s kemijskim pilingom s TCA, s fenolom ali z visoko koncentriranimi sadnimi kislinami. Menim, da takšni postopki pridejo v poštev pozneje, ko je brazgotina že oblikovana.
Žal nobena od naštetih metod ne more doseči, da bi brazgotine povsem izginile.Vsekakor vam svetujem, da z deklico opravite pregled pri dermatologu, ki vam bo svetoval najprimernejšo metodo glede na videz in stanje brazgotin.

Lep pozdrav!


mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.