Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečina v komolcu


Vprašanje:

Pred pol leta sem imela v levi roki odkrhnjeno kost v komolcu, imela sem longeto, ko pa sem jo dala dol, bi morala začeti fizioterapije vendar sem ravno takrat dobila službo in nisem opravila fizioterapij. Nekaj dni nazaj sem padla na isto levo roko in se zopet udarila v komolec. Šla sem v bolnico a nimam nič zlomjeno! Zelo me pa boli! Ne morem ne stegniti in ne skrčiti roke, pa mravljince imam. Zanima  me, če je možno, da imam vezi nategnjene ali natrgane, ker je bolečina zelo močna. Ali se vidi na slikanju, če imaš vezi nategnjene? Hvala za odgovor!

Odgovor:

V sklepih je zelo veliko receptorjev za bolečino, prav tako udarci na kost samo, ki je v predelu komolca neposredno pod kožo, poškodujejo sklepno ovojnico (periost), ki ima zelo veliko bolečinskih receptorjev. To le toliko, da veste, da razumem, da tudi samo udarvnine brez zlomov zelo bolijo. Potrebno je udarnine v prvi fazi hladiti in strogo mirovati, seveda pa vzeti zadosti močne analgetike, da ne bo bolelo preveč.

Sedaj pa dovolite kratek komentar. RTG slikanje ne pokaže natrganih vezi. V komolcu ponavadi niso problem vezi. Po udarcu je potrebno počakati najmanj 3-4 dni, da bolečinska faza malo popusti in oteklina malo uplahne. Hlajenje in obkladki so pomembni. Niste pa povedali, ali se je zlom koščka kosti pri prejšnji poškodbi ob dobri imobilizaciji z longeto, zarasel v dobrem položaju in kakšen je bil status gibljivosti komolca po odstranitvi longete. To je pomemmbno, ker niste razgibavali na fizioterapiji, ampak le doma sami. Če je bil zlom dobro zaraščen, se na tem mestu kost ne zlomi več. Če so tokrat slikali in ni pokazalo zloma, ga že verjetno ni. Potrpite nekaj dni ob vseh ukrepih, ki sem jih naštel in, če oteklina tudi po 7 dneh ostaja enaka, se vrnite k kirurgu, da komolec slika ponovno. Upam, da se bo vse dobro končalo, saj komolec najbolj potebujemo, tudi za najbolj osnovne stvari, opravila.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.