Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Odvečna koža po hujšanju


Vprašanje:

Spoštovani, Partner je pred približno desetletjem prestal zdravljenje redke avtoimune bolezni pri kateri je bil zdravljen z zdravili zaradi katerih se je močno ( izredno ) zredil. Sčasoma je težo izgubil in sedaj veliko dela na prehrani- se zdravo prehranjuje, ne kadi in zmerno uživa alkohol. Problem je odvečna koža, ki mu visi s trebuha in delno tudi v zgornjem predelu rok med ramo in komolcem. Estetske deformacije se je že tako navadil, da se avtomatsko skriva, in mnenja sem, da le-ta zelo negativno vpliva na njegovo sproščenost, na njegovo samopodobo in posledično kvaliteto življenja. Po mojem laičnem mnenju njegove odvečne kože ni več možno odpraviti z vadbo, se je pa pripravljen posvetiti intenzivni telesni vadbi, tudi s pomočjo osebnega trenerja, ki bi mu lahko strokovno pomagal oblikovati telo v smislu normalne telesne pripravljenosti. Ker ne veva kam se obrniti, ali najprej na trenerje, športne strokovnjake, ali na estetskega zdravnika, ki bi mu lahko jasno povedal, kaj lahko doseže sam s telesno aktivnostjo, kaj pa bi moral odpraviti na drugačen način. Prosim vas za vaše mnjenje in nasvet, kaj bi bilo v njegovem primeru najbolje storiti. Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Odgovor:

Spoštovani,

po masivnem hujšanju zelo pogosto ostane razvlečena viseča koža na značilnih predelih telesa. Veliko ljudi je, kljub uspelemu hujšanju, zato še vedno izredno nesrečnih v svoji koži. Kako se bo ta po hujšanju prilegala telesu je odvisno od številnih dejavnikov. Elastičnost kože, hitrost in obseg hujšanja vplivajo na to kako “prav” bo koža po izgubi vseh teh kilogramov.
Splošno znano je, da ima telesna aktivnost številne pozitivne učinke na zdravje in vzdrževanje stabilne telesne teže. Na žalost ima telesna vadba manj dramatičen učinek na odvečno kožo. Lepo razvite mišice sicer izboljšajo silhueto telesa, ki se nakazuje pod odvečno kožo. Delno lahko mišice nadomestijo prostornino maščobe, ki je izginila pri hujšanju, in tako zapolnijo nekaj odvečne kože (npr. nadlakti in stegen). Izrazito povešene kože, ki se guba kot prevelika obleka, samo vadba ne more odpraviti. Odstranimo in prekrojimo jo lahko le kirurško. Popraviti je mogoče vse predele telesa, kjer se običajno nabira. Gre za relativno velike operacije in zato pred njimi priporočljiva dobra telesna pripravljenost in splošno zdravstveno stanje. Tudi iz tega zornega kota je redna vadba zelo pomembna.

Svetujem vam, da se zglasite na pregled k plastičnemu kirurgu. Le ob pregledu lahko ocenimo, kakšno je dejansko stanje kožnega pokrova in ali je določena operacija za gospoda primerna. S seboj imejte vse izvide v zvezi z zdravljenjem avtoimune bolezni, ki lahko igra pomembno vlogo pri načrtovanju operacije. Osebni trener ali samostojna vadba sta dobra ideji ne glede na načrte o operaciji.

Lep pozdrav.
asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.