Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Sem depresivna, ker veliko prejočem?


Vprašanje:

Pozdravljeni! Imam problem, ki ne vem kako naj ga odpravim. Zelo veliko prejočem. Ob veselih trenutkih mi gre na jok (krst, poroka) in tudi, če berem že časopis s črno kroniko, če moram staršem čestitat za rojstni dan, če kdo meni čestita, skratka jočem. Zaradi tega me je sram. To ni normalno. Kmalu bomo imeli krst moje hčerkice pa me je že zdaj strah kaj bo. Kadar samo pomislim na njen krst, se mi vlijejo solze. Zakaj? Zelo sem si želela otroka, kar nekaj časa je trajalo, da se je želja uresničila. Sedaj sem srečna, da jo imam, saj sem mislila, da te sreče ne bom doživela. Kadar se poglobim vase se zavem, da čustev ne znam brzdat. Zelo močno odreagiram, solze kar dežujejo z mene in pri srcu čutim topo bolečino. Tudi, če me kdo užali me lahko spravi v jok, ker se čutim prizadeto. Rada bi ustavila tako močno reakcijo, čustvo - jok. Mislite, da sem depresivna ali kaj je narobe? Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

čustva so del nas, del našega celostnega vedenja, in brez njih, preprosto, ne bi bili takšni kot smo – edinstveni. So pomemben spremljevalec življenjskih dogodkov, jih pa včasih težje izkazujemo, se jih trudimo skriti in se nekaterih načinov čustvovanja tudi sramujemo. Prepričanja, da je jok družbeno nesprejemljivo ali pa vsaj nezaželjeno vedenje, so povezana tudi s sporočili, ki smo jih deležni v procesu socializacije - npr.: »Ne jokaj, se ti bodo smejali!«, »Ne jokaj, te bodo imeli za revo!«, ipd.

Kot ugotavljate sami, na čustva (veselje, žalost ...) in fiziološke procese (smeh, jok ...) nimamo neposrednega vpliva. So odraz naših misli in dejanj. Zato se je smotrno usmeriti na mišljenje, o čem takrat razmišljate, katere misli vam lahko pomagajo pri tem, da ostanete čustveno mirni, katere aktivnosti lahko izberete, da se boste počutili tako kot si želite.

Poleg tega, da ste pozorni na svoje misli in ravnanja, si poskusite odgovoriti tudi na vprašanje, čemu vam to vedenje služi? Kaj z jokom pridobivate? Morda je to pozornost bližnjih, morda je to vaš način, da vas drugi lažje sprejmejo, upoštevajo ... To je samo moje razmišljanje, na to vprašanje si lahko odgovorite le sami in nato poskusite poiskati nove, bolj zadovoljujoče načine tešenja psihičnih potreb.

Želim vam lep in čustveno topel hčerkin krst, in vse najlepše v življenju.


izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal