Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Rastresene misli, polna glava smeti


Vprašanje:

Dober dan! Stara sem 39 let, v razmerju 15 let, s partnerjem imam čudovitega otroka najstnika. Moje življenje v otroštvu je krojila izguba mame, ko mi je bilo 12 let. Zdi se mi, da se je takrat ustavil čas zame in ne znam naprej. Za družino je skrbel oče in morem priznati, da nam ni ničesar manjkalo (materialnega), le njega ni bilo skoraj nikoli doma, ker si je našel novo partnerico. Koliko se spomnim, se nikoli nismo zares pogovarjali o problemih, vse se je nekako preskočilo. Če pogledam sedaj moje življenje in dogajanje v moji družini ugotovim, da delam prav to. Če se le da, nekako skušam preskočiti ali potunkati problem, namesto da bi ga rešila. Ampak ti problemi ne izginejo in se nabirajo v moji glavi, ki pa ne dajo miru in se mi skozi celi dan pletejo po možganih. Sama pri sebi potem, kot prežvekovalci sebe glodam: kaj če bi, če ne bi, zakaj nisem/sem rekla.....milijon takih. Sem poiskala pomoč in se sedaj zdravim za depresijo deset let. Imam občutek, da bi lahko še nekaj naredila za sebe, pa ne vem kaj. Zdi se mi, da se vrtim okoli začaranega kroga. Doma je postalo neznosno, ker se neprestano kregamo. Partner je tak, da vsak problem vidi še večji, jaz ga pa shranim v mojo glavo, da ga kasneje lahko razjedam. Najbolj me prizadene, ko vidim da trpi otrok, kar se pozna tudi v šoli. Otroku ni do učenja, postal je zelo uporniški in vidim, da nama ne zaupa. Parterju sploh ne, ker kar podivja, izbruhne, če je kaj narobe, mene pa nažira, da ga razvajam, če mu hočem dopovedati, da je to otroštvo. Ko pa pride do izbruha, se jaz hočem temu izogniti. Zelo sva različnega mišlenja glede vzgoje, zato pride do prepira. Res je, da sva večji čas skregana s partnerjem in trpi najino življenje in otrok. Ne vem kako dalje. Razmišljam, da bi šla vsak svojo pot, ampak spet nastopijo problemi, ker je moj dohodek tako nizek, da ne vem, kako bi lahko kje na novo začela. Mogoče kdaj! Še to. Bila sem tudi pri psihoterapevtki, ki me je hotela naučiti avtogenega treninga, ampak jaz in moja glava kar naprej premleva smeti in se enostavno ne morem osredotočiti. Prav tako se ne znam postaviti zase in enkrat za vselej rečt NE. Sekiram se, kaj bodo drugi mislili o meni, če bom ali če ne bom. Oprostite raztresenosti in prav lep pozdrav ter zelo lepe praznike Hvala!

Odgovor:

Spoštovani,

boleča izguba, ki ste jo doživeli v otroštvu, je zagotovo vplivala na vašo življenjsko prihodnost, vendar pa je srž težav, s katerimi se trenutno soočate, v sedanjih nezadovoljujočih odnosih. Do teh uvidov ste prišli tudi sami. Svoje duševne stiske pravilno povezujete z nezadovoljujočim partnerskim odnosom in odtujenostjo od otroka. Nepovezanost z vam pomembnimi osebami vam nikakor ni v pomoč pri tem, da bi ponovno vzpostavili nadzor nad svojim življenjem. Prav nasprotno, vse dokler ne boste našli učinkovitejših načinov, da se ponovno zbližate, vzpostavite boljši odnos, boste to poskušali doseči na trpeče načine.

Desetletje ne dovolj uspešnega zdravljenja z medikamenti, je dovolj zgovorno, da je smotrno, vzporedno poiskati tudi pomoč psihoterapevta, ki vam bo pomagal pri spreminjanju destruktivnih prepričanj in ravnanj, pri iskanju bolj učinkovitih načinov povezovanja in zadovoljevanja drugih temeljnih potreb.

Pred odločitvijo, kako naprej - ostati v partnerskem odnosu ali iz odnosa oditi, poiščite vse tisto, kar v odnosu še vedno vidite kot dobro in zaradi česar bi želeli odnos ohraniti, se zanj truditi, in poiščite tudi tisto, kar za vas v tem odnosu ostaja nesprejemljivo in si v svojem življenju več ne želite imeti. V kolikor se boste odločili, da zakon ohranite, bi bilo dobro, da se s partnerjem skupaj odločita za terapijo.

Iskrena hvala za lepe želje, tudi vam in vaši družini želim prijetne praznične dni in vse dobro v letu, ki prihaja.


izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal