Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

SLE in konopljino olje


Vprašanje:

Pozdravljeni, spet se po dolgem času javljam, pred enim letom sem se prvič. Danes sem brala o konopljinem olju, da je zelo zdravo pri teh avtoimunuh obolenjih, oz., da pozitivno učinkuje. Videla pa sem tudi, da če jemlješ imunosupresive, da se je bolje pred tem posvetovati z zdravnikom. Pa me zanima, če je to res, da je lahko nevarno, če piješ to olje v kombinaciji s temi zdravili.

Odgovor:

Vesel sem javljanja, zdravo! Tako kot vsa zdravila, ki se veliko reklamirajo, morajo "prodreti" in zato s reklamirajo.

Za konopljino olje je marsikje slišati. Ljudje se pogovarjajo. Vedeti je potrebno, da ima veliko linolne in linolenske kisline, torej nenasičene maščobne kisline z dvema oz tremi dvojnimi vezmi, ki jih poznamo tudi kot omega 3 in omega 6. Ima tudi menda 8 esencielnih aminokislin in vitamine B skupine. Zagotovo je zdravilno in telo lahko dobi od njega tisto, kar potrebuje. Vedno se sprašujem ali je v normalni prehrani dovolj potrebnih sestavin za telo. Vsekakor je potrebna zmernost. Tudi prekomerne količine so škodljive. Npr. vsebuje vitamin E, ki je maščobotopen vitamin in zato lahko prihaja zaradi prevelikih količin do zastrupitve z E vitaminom. Ne vem in nisem našel, ali je škodljiv v kombinaciji z imunosupresivi. Veljalo bi malo pobrskati še po netu in najti resnico. Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.