Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Podganji iztrebki v službi


Vprašanje:

Pozdravljeni, v službi imamo težave s podganami. Prostore imamo v stanovanjskem bloku v pritličju in skozi zračnik nam v prostor, ki ga imamo za shrambo raznih stvari, vendar ne hrane (izdelkov, oblačil,...), na tla padajo podganji drekci. V tem prosotru ni oken, je le shramba. V tišini, ko oddidejo uporabniki domov, se sliši cviljenje in praskanje. Sumimo, da gre za podgane. Danes sem podganje drekce pometla. Skrbi me za varnost zapsolenih in uporabnikov. Že pred časom smo klicali na Zavod za zdravstveno varstvo in so mi rekli, da naj malo potolčemo po ceveh in bodo podgane odšle, ker se bojijo ljudi. Lahko jim nastavimo strup, vendar kaj to pomeni? Da bodo crkknjene še naprej v zračniku? Ali pa, da bi zazidali zračnik? Skrbi me, da bi s pometanjem drekcev tudi lahko prišlo do okužbe. Kako se pravzaprav okužiš z izločki podgane? Sama sem si potem preventivno roke razkužila, vendar je možno, da je ostalo kaj od tega tudi na metli s katero sem pometla drekce. Res, da so bili suhi, pa vendar. Kam je najbolje, da jih odvržemo? Danes sem jih vrgla sicer v školjko, vendar dvomim, da je to dobro. Rada bi vaš odgovor na zadevo, kaj mislite o vsem vi? Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovana gospa. Večkrat sem prebral vaše vprašanje.  Želel sem se razpisati, pa se bolj in bolj zavedam, da to ni moje področje. Strupi delujejo na način, da uničijo podgane. Podgane ne moremo prepričevati z besedami, ampak s hrano. Deratizacija je nujno potrebna. Za preventivo je potrebno nekaj narediti. NI potzrebno, da ste ob današnjih zdravilih zaskrbljeni. Tudi podganji iztrebki so iztrebki s katerimi je treba temu primerno ravnati. Kjer živijo ljudje, nimajo podgane kaj iskati. Zavod za zdravstveno varstvo, komunala, občina in še kdo, so zadolženi za rešitev problema. Želim vam, da problem čimpreje uspešno rešite! Lep pozdrav!


 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.