Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Dilatacija votlega sistema leve ledvice ploda


Vprašanje:

Spoštovani,
na ultrazvočnem pregledu so mi ugotovili pri plodu dilatacijo votlega sistema leve ledvice (vem, da je pomembna tudi velikost dilatacije votlega sistema, vendar žal to ne piše na izvidu). Sem v 36 tednu nosečnosti. Ginekolog je predlagal, da se vrnem na ultrazvočni pregled zaradi kontrolnega pregleda - skupaj z neonatologom. Skrbi me predvsem, ker mi ni bilo natančno pojasnjeno, kaj ta diagnoza pomeni. Ginekolog se je opredelil, da on ni pediater, potem je celo preverjal, če sta dva strokovnjaka v bližini, da bi podala mnenje, ker pa nihče ni bil dosegljiv bom več izvedela na pregledu. Omenil pa mi je, da lahko zaradi tega predčasno sprožijo porod. Skratka zelo bi vam bila hvaležna, če mi lahko odgovorite na naslednja vprašanja:
Zakaj sploh pride do dilatacije votlega sistema ledvic?
Kaj to pomeni za naprej, je ozdravljivo, kakšne so lahko posledice?
Zakaj morajo zaradi tega sprožiti predčasen porod?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

dilatacija ali razširitev votlega sistema ene od ledvic pomeni, da je sečevod, "cevka, ki vodi seč iz ledvic v sečni mehur", razširjen. Vzrok temu je razvojna anomalija ali nepravilna razvitost sečevoda, lahko pa je sečevod na nekem nivoju svojega vzdložnega poteka zožen, ali pa nanj pritiska nekaj od zunaj, zaradi česar je moteno odtekanje urina. Zastoj urina pa nato povzroči razširitev sečevoda.

Od nastalega plodovega urina je odvisna količina plodne vode (plodovnice) v kateri plava plod v maternici. Optimalna količna plodovnice je pomembna za ustrezen razvoj in rast ploda. Glede na to, da ste že v 36. tednu nosečnosti in da je plod sorazmerno razvit in kot tak sposoben življenja bo ginekolog presodil ali je smotrno predčasno končati nosečnost.

Vsekakor bo potrebno po rojstvu otroka raziskati kaj je vzrok razširjenosti votlega sistema ledvic. Zastoj urina v sečevodu lahko dolgoročno ogrozi delovanje ledvic zato je potrebno ta problem razrešiti.Kako bo znano potem, ko bo pojasnjen vzrok in obseg dilatacije, vV skrajnem primeru tudi s kirurškim posegom.

Naj vas pomirim, neposredno po rojstvu vaš otrok zaradi tega ne bo ogrožen. Upam, da sem vas pomiril. Vsekakor gre za problem, ki je medicinsko rešljiv. Zelo ugodno je za vas kot nosečnico, kot tudi za otroka, da se je težava odkrila že med nosečnostjo.

Srečno!

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Aktiven

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Otroške bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.