Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kaj pomeni dilatacija votlega sistema leve ledvice ploda


Vprašanje:

Spoštovani, sem v 36 tednu nosečnosti in na ultrazvočnem pregledu so mi pri plodu ugotovili dilatacijo votlega sistema leve ledvice (vem, da je pomembna tudi velikost dilatacije votlega sistema, vendar žal to ne piše na izvidu). Ginekolog je predlagal, da se vrnem na ultrazvočni pregled v ponedeljek 07.11.2011 zaradi kontrolnega pregleda-skupaj z neonatologom. Skrbi me predvsem, ker mi ni bilo natančno pojasnjeno, kaj ta diagnoza pomeni, ginekolog se je opredelil, da on ni pediater, potem je celo preverjal, če sta dva strokovnjaka v bližini, da bi podala mnenje, ker pa nihče ni bil dosegljiv, bom več izvedela v ponedeljek. Omenil pa mi je, da lahko zaradi tega predčasno sprožijo porod. Skratka zelo bi vam bila hvaležna, če mi lahko odgovorite na naslednja vprašanja: zakaj sploh pride do dilatacije votlega sistema ledvic, kaj to pomeni za naprej, je ozdravljivo, kakšne so lahko posledice? Zakaj morajo zaradi tega sprožiti predčasen porod? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovana,

lahko vam odgovorim le na del vaših vprašanj, saj se kot internist in nefrolog ne ukvarjam z novorojenčki in le redko z otroki. Dilatacija votlega sistema je ultrazvočni ali rentgenski (odvisno od metode s katero je bila sprememba prikazana) znak, da urin iz delujoče ledvičke ne odteka nemoteno preko sečevoda v mehur, pri majhnih otrocih pa je, kolikor je meni znano, to predvsem znak, da del urina ob praznenju mehurja zateka nazaj v sečevod in proti ledvički, kar bi naj bilo sicer pri povsem normalnem izločanju urina preprečeno. Sam po sebi ta znak običajno ne pomeni nobene katastrofe, ni pa povsem normalno.

Kolikšen je pomen tega znaka na potek nosečnosti, vam lahko povesta le izkušeni ginekolog in neonatolog. Morda nosečnost predstavlja kakšnega od dejavnikov, ki bi morebiti lahko to poslabševal, vendar sam o tem ne vem dovolj, da bi lahko sodil ali svetoval. Kot rečeno, relevanten in korekten odgovor pričekujte od neonatologa in ginekologa. Na srečo je otrok praktično donošen, zato me pravzaprav sprožitev poroda v tej stopnji nosečnosti ne bi skrbela. Zanjo se ne bodo odločili, če ne bodo prepričani, da je v dobrobit otroka. To sem pa prepričan. Nedvomno boste po rojstvu otroka predstavili tudi pediatru nefrologu, ki ga bo verjetno mnogo let spremljal, kar vam bo, verjamem, omogočilo, da tudi v primeru t.i. refluksa (dokazanega zatekanja urina nazaj iz mehurja proti ledvički) z otrokom uživate v povsem normalnem razvoju. Refluks lahko s časom spontano mine, lahko pa ga poskusi urolog tudi korigirati. Zato le pogumno naprej! Želim vam veliko sreče in veselja ob bližnjem rojstvu otroka.

Lep pozdrav,

asist. dr. Janko Kovač, dr. med.

Neaktiven

asist. dr. Janko Kovač, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.