Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Madeži na spodnjem delu nog


Vprašanje:

Letos so se mi na dopustu že četrto leto pojavili rdeči madeži,po dveh dneh hoje (pešečim po ravnini od 5 do 10 ur dnevno). Madeži so najprej rdeči in podobni alergiji, različnih velikosti in oblik, kasneje nekoliko pomodrijo. Najprej so redki, potem se pojavijo že drug ob drugem na predelu pod meči in nekoliko redkejši tudi po stopalu. Predlani in lani, mi je kak dan po dopustu pomodrela polovica nohta. Modrica se je končala z odstopom nohta - kot od udarca. Letos sem bila bolj pozorna (in tudi prestrašena). Prvi dan hoje so me pekle noge v mečih. Zvečer sem imela nekaj madežev. Noge sem si masirala in jih imela nekoliko višje. Naslednji dan pravzaprav nisem opazila, da bi me peklo (so me pa nekoliko bolele, kar je pravzaprav po daljši hoji normalno). Zvečer sem imela madeže tudi po stopalu in na dveh malih prstih. Na bolj bolečo nogo sem si dala hladen povoj in jih spet imela nekoliko dvignjene. Do jutra je polovico madežev izginilo. Letos sem zaradi tega zaključila dopust s hojo. Po dnevu počitka so madeži izginili. Ker bi rada med dopusti še naprej pešačila, prosim za nasvet in pomoč. Stara sem 48 let. Vsa leta sem občasno veliko pešačila, sicer pa opravljam sedeče delo. Imam tudi slike noge z madeži, vendar ne vem kako naj jo vam pošljem. (Mogoče lahko na kakšen e-naslov?) Najlepša hvala!

Odgovor:

V vašem primeru je potrebno ob pojavu madežev opraviti pregled in nato določene diagnostične postopke. Vedno je prvi osebni zdravnik, ki vas pogleda, opravi določene laboratorijske preiskave in po potrebi napoti dalje.
Po vašem opisu sodeč gre za neko obliko vaskulitisa malih žil. Verjetno dolgotrajen povišan venski pritisk sproži proces pri katerem pride do povečane propustnosti žil in pojava teh madežev. Klinične in patološke manifestacije niso specifične za določeno kategorijo vaskulitisov tako, da so vedno potrebne laboratorijske in tudi histopatološke preiskave za določitev narave bolezni .
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal