Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Šumenje v ušesih


Vprašanje:

Pozdravljeni. Moja stara mama je stara 70 let in ji občasno šumi v ušesih, kdaj pa kdaj ima tudi rahlo vrtoglavico. Včasih je imela prvisok pritisk, vendar sedaj menda nima več težav s tem. V mlajših letih jo je zelo veliko bolela tudi glava. Nosi tudi očala za branje. Zanima me, če morda veste od česa bi lahko to bilo. Hvala.

Odgovor:

Šumenje v ušesih in vrtoglavica. Zelo verjetno je vrtoglavica problem vratne hrbtenice, šumenje v ušesih pa je ponavadi problem cirkulatorne narave. Z ozirom na 70 let, na povišan krvni pritisk več let, tudi glavobol v mlajših letih ( možen je povišan krvni pritisk že takrat), je potrebno narediti vse, da rizične dejavnike odstranimo.

Imam občutek po teh nekaj besedah, da mama ne želi veliko hoditi okrog, a vseeno bi bilo prav, da naredi nekaj preiskav:

1. RTG vratne hrbtenice - to nič ne boli. Bomo vedeli, če že ne zaradi drugega, zaradi ev. fizioterapije.
2. ORL pregled zaradi šumenja in vrtoglavice. Oni diagnosticirajo vrtoglavico. ADG preiskava , ki jo bo opravila na ORL, bo pokazala/izključila okvaro sluha, ki je najpogosteje razlog za šumenje.
3. pregled pri okulisti zaradi očal, saj ima sigurno tudi diotrijo za daleč, ne samo za branje. Vid je potrebno urediti. pri 70 letih imajo vsi obojni problem. Ne smemo ga omaleževati.
4. krvni pritisk - menda ga nima več - to ni dovolj. Imamo aparat za merjenje pritiska, ki pove, ali ga imamo ali ne. 3x na dan meritve za objektivnost problema. Določiti je potrebno tablete in jih redno jemati.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.