Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Hemoroidi


Vprašanje:

Pozdravljeni Pred dobrim mesecem sem imel operacijo kjer so mi odstranili zunanji hemoroid. Sedaj sem opazil, da mi ponovno izstopajo manjši vozli, ki pa zaenkrat še niso problematični. Koliko časa po operaciji bi lahko prišel na pregled in opravil morebitno ligaturo ali kaj podobnega. Ker sem se odločil, da se jih enkrat dokončno znebim. Zanima me, če je za nastanek hemoroidov krivo tudi prekomerno kolesarjenje na trdih sedežih in koliko časa po operaciji naj ne bi sedel na kolo? Najlepša hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani !
Vneti zunanji vozli so pogosta težava, ki jo z manjšo operacijo odpravimo. Očitno imate težave tudi z notranjimi vozli. Vsekakor bi morali opraviti pregled, da se ugotovi za kakšne težave v resnici gre. V vsakem primeru pa svetujemo čimprejšni pregled, če se pri vas pojavljajo krvavitve. Populacija od 50 do 70 leta je zajeta v programu SVIT, ki ga zelo podpiramo, vendar odziv še vedno ni tak, kot bi si ga želeli. Povabilo SVIT-a v pisni obliki je prijazen dopis na katerega se vsekakor spodobi odgovoriti v vsakem primeru. Če je izvid negativen ste lahko mirni, vse ostale težave lahko rešujemo takrat, ko se pojavijo.

Velikokrat me bolniki sprašujejo v zvezi s kolesarjenjem. Kolesarski sedež se opira na kosti medenice in ne pritiska na zadnjik (bolj na sečnico pri moškem). Težave z zadnjikom bi občutili takrat, ko bi šlo za kako resno spremembo na samem zadnjiku ali ob njem (tromboza vozla, absces).
Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.