Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zdravljenje odvisnosti


Vprašanje:

Psihiatrija Zanima me, katere so najnovejše metode za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih in dovoljenih drog? Kolikšen delež ljudi, ki se vključijo v tovrstne programe zdravljenja odvisnosti, le-to zares premaga? Po kolikšnem času ima lahko zdravljena oseba potomce brez nevarnosti motenj, ki bi bile posledica odvisnosti? Pogosto se dogaja, da se človek odvisnosti ozdravi tako, da jo preprosto zamenja za drugo. Kateri so najbolj preizkušeni načini, da se izognemo nevarnosti menjave "gospodarja"? Za vse odgovore se vam iz srca zahvaljujem! Tina

Odgovor:

Spoštovana Tina,
tako kot na vseh področjih medicine so se tudi vedenja o zdravljenju odvisnosti v zadnjih letih zelo spremenila. Seveda je uživanje drog življenjski slog, ki ga uživalec ponavadi izbere zavestno, vendar pri tem kaj kmalu pride do sprememb v delovanju možganov in drugih telesnih organov, čemur seveda pravimo bolezen. Možnosti zdravljenja te kronične motnje so danes večje - predvsem zaradi uporabe novih zdravil in večjega poznavanja obstoječih. Zdravila so le sredstvo, ki odvisniku pomaga obvladati uživanje drog, seveda pa se mora hkrati odločiti za številne spremembe v življenjskem slogu in svoji osebnosti.

Vsekakor je primerneje zdraviti in rehabilitirati ljudi v okolju, v katerem živijo. Odhod na zdravljenje v tujini je smiseln le v redkih primerih. Intenzivni kratkotrajni programi zdravljenja pomagajo kar tretjini uživalcev drog, da opustijo takšen življenjski slog, še najmanj tretjini pa omogočijo, da vsaj daljša obdobja, torej več mesecev ali let, živijo brez mamil, čeprav se občasno spet vrnejo k uživanju. Pri tem ni nujno, da bodo spet padli na dno, saj na osnovi pozitivnih izkušenj hitro vzpostavijo abstinenco. Žal tretja tretjina ne zmore ali ne želi vzpostaviti abstinence, a tudi pri teh ni potrebno, da se zaradi svojega življenjskega sloga okužijo ali celo umrejo.


Uživanje drog seveda še ne pomeni, da oseba ni zmožna skrbeti za otroke, čeprav to ponavadi res drži. Tudi alkohol in tobak, ki jih bodoča mati uživa med nosečnostjo, lahko povzročita trajne spremembe, seveda pa to velja tudi za prepovedane droge. Slaba skrb za zdravje matere uživalke lahko povzroči okvare plodu in motnje pri novorojencu. Toda če nosečnica ne uživa mamil in spremeni življenjski slog, ni resnejše nevarnosti, da bi prišlo do škodljivih vplivov na zdravje plodu; tudi nalezljive bolezni večinoma niso kontraindikacija za zanositev.

Če nekdanji uživalec mamil temeljito spremeni življenjski slog, seveda ne "potrebuje" drugih odvisnosti, je pa res, da to ponavadi zmore le, če hkrati rešuje tudi druge stiske.


 Andrej Kastelic, dr. med.

Neaktiven

Andrej Kastelic, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.